Dostupni linkovi

Ruski 'Noćni vukovi' posetili Jagodinu


Oko 20 pripadnika Motokluba "Noćni vukovi" iz Rusije danas su, u okviru svoje desetodnevne turneje koja nosi naziv "Ruski Balkan", posetili Jagodinu.

Najpre su, prenosi Beta, otišli u Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine, čiji je ktitor predsednik Skupštine Grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Ruski jeromonah Atanasije uručio je tamošnjem svešteniku ikonu "Bogorodice Kazanske", iz ruskog Manastira "Trojice Sergejeva lavra".

Motickilist iz Rusije su potom u pratnji gradonačelnika Jagodine Ratka Stevanovića, položili vence pred Spomen-kosturnicom "Rusko groblje" gde su sahranjeni borci sovjetske Crvene armije poginuli 1944. godine.

"Noćni vukovi" su potom otišli u Muzej voštanih figura, gde je i figura ruskog predsednika Vladmira Putina, a tu ih je dočekao predsednik Skupštine Grada Jagodine, Dragan Marković Palma.

Pozdravljajući goste, Marković je odao priznanje Vladimiru Putinu zbog pobede na prošlonedeljnim izborima za predsednika Rusije.

"Siguran sam da je Putin najpopularniji svetski političar u Srbiji. Moja politička partija se zove Jedinstvena Srbija, kao i politička partija Putina - Jedinstvena Rusija", rekao je Marković.

Marković je kazao da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, pre mesec dana, kada je bio u Srbiji, rekao da će do maja biti potpisan politički sporazum o saradnji Jedinstvene Srbije i Jedinstvene Rusije.

Vođa ruskih "Noćnih vukova", Jevgenij Strogov zahvalio je za doček i pozvao je Markovića da 31. maja bude gost u Rusiji na proslavi tog udruženja.

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su ulazak vođi te grupe Aleksandru Zaldostanovu, zvanom "Hirurg", i šefu te grupe u Srbiji Saši Saviću, koji su označeni kao pretnja po nacionalnu bezbednost BiH.

Ova grupa i njihov lider su još 2014. godine stavljeni na crnu listu Sjedinjenih Država. Ukaz o tome potpisao je tadašnji predsednik Barak Obama, a povod je bila njihova umešanost u sukobe u Ukrajini.

U aprilu 2015. godine Poljska im nije dozvolila ulazak tokom vožnje do Berlina povodom obeležavanja 70-godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom.

Prema izveštajima medija, vize je nekolicini motociklista tada poništila i Nemačka.

Prošle godine, ulazak im je zabranila i vlada Gruzije.

XS
SM
MD
LG