Dostupni linkovi

Bajkeri bez motora obilaze Banjaluku


'Noćni vukovi' u posjeti Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Oko 20 pripadnika Motokluba "Noćni vukovi" iz Rusije stigli su u srijedu u Banjaluku u okviru svoje desetodnevne turneje koje nosi naziv "Ruski Balkan". Kažu da je njihova misija širenje mira između pravoslavnih naroda Balkana i Rusije, iako su još od 2014. na "crnoj listi" američkog Ministarstva finansija zbog veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

"Noćni vukovi" su u Banjaluci posjetili lokaciju na kojoj je planirana izgradnja srpsko-ruskog kulturnog centra, a obišli su i Saborni hram Hrista Spasitelja u centru ovog bosanskohercegovačkog grada.

Predsjednik Motofederacije Rusije Јevgenij Strogov navodi da im je zadatak širenje duhovne veze između naroda.

"Naša misija je širenje mira i ruske kulture među narodima Balkana i imamo želju i zadatak da prikažemo našu rusku kulturu i pronađemo korijene uticaja balkanske kulture na rusku, kao i ruske na Balkan", kaže Strogov.

On dodaje da su iznenađeni velikom medijskom pažnjom i negativnim konotacijama u koje ih stavljaju, a na pitanje novinara šta misle o zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu zvanog Hirurg, i Saši Saviću, vođi ogranka ove motociklističke grupe u Srbiji, kaže: "Mi smo začuđeni cijelom ovom situacijom ali svaka država ima pravo da nekome zabrani ulaz u zemlju ali za to moraju postojati neki jaki razlozi".

Predstavnici "Noćnih vukova" u Sabornom hramu Hrista Spasitelja
Predstavnici "Noćnih vukova" u Sabornom hramu Hrista Spasitelja

Zaldostanova i Savića su institucije Bosne i Hercegovine proglasile opasnim po sigurnost.

Takođe, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država je prvi put uvelo sankcije za "Noćne vukove" i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ne treba zaboraviti da je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na "Dan RS-a" 9. januara, koji je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Motokluba "Noćni vukovi" Aleksandra Sergejeviča Zoldastanova.

Orden je dodijeljen "za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije".

Zbog "Noćnih vukova" saopštenjima su se prepucavali Dodik i državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji je izjavio da oni predstavljaju opasnost po Bosnu i Hercegovinu.

"Noćni vukovi" su položili cvijeće na spomenik posljednjem ruskom caru Nikolaju II Romanovu u centru Banjaluke ali, kažu, da nisu planirali sastanak sa predsjednikom Republike srpske Miloradom Dodikom.

Planiraju da prenoće u Banjaluci nakon čega se vraćaju za Srbiju.

Putinovi `Noćni vukovi` stigli u Srbiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

"Noćni vukovi" su u utorak oko 19.00 sati ušli u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prijelazu Pavlovića most, nakon čega su posjetili pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te Brčko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG