Dostupni linkovi

Poljska zabranila prolaz ruskim motociklistima do Berlina


Poljska je danas odlučila da ne pusti ruske motocikliste "Noćne vukove" iz najstarijeg ruskog moto-kluba da prođu preko njene teritorije na putu od Moskve do Berlin u čast 70 godina od pobede nad Hitlerovom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

"Povod za takvu odluku bio je nedostatak nužnih i preciznih informacija o programu boravka grupe u Poljskoj, preciznih trasa i mesta gde će noćiti. Ti podaci neophodni su da se učesnicima vožnja garantuje bezbednost", saopštio je poljski MSP.

U Poljskoj najviše, ali i u Češkoj i Slovačkoj, već mesec dana u medijima i na političkoj sceni vodi polemika da li uopšte pustiti ruske bajkere da prođu kroz te zemlje na putu od Moskve do Berlina, jer na njih deo javnosti gleda kao na militantne nacionaliste bliske predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Poljsko Ministarstvo u noti je danas upozorilo da dozvolu nisu dobili samo "Noćni vukovi", dok su je dobile sve ostale slične ruske grupe uz obilazak spomenika vojnicima Crvene armije i grobalja, poput ruskih automobilista koji su sa 21 vozilom već prošli kroz Poljsku.

"Noćni vukovi" trebalo je da uđu u Poljsku iz Belorusije 27. aprila a deo poljskih motociklista koji organizuju slične patriotske vožnje i obilaze grobove poljskih vojnika po svetu dogovorili su da im budu pratnja u znak motociklističke solidarnosti i kako bi ih zaštitili od eventualnih napada i provokacija.

XS
SM
MD
LG