Dostupni linkovi

Lavrov prijeti Londonu, britanski ambasador neće na sastanak


Lavrov u Japanu
Lavrov u Japanu

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov zaprijetio je osvetom Britaniji zbog "antiruskih mjera" nakon slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Britaniji.

"Ako britanska vlada nastavi poduzimati neke antiruske mjere, uzvratićemo po principu reciprociteta", rekao je Lavor u Japanu, nakon sastanka sa japanskim premijerom.

Lavrov je pozvao britansku vladu da "odgovori hladnije", te ustvrdio kako "nema sumnje da je britansko vođstvo svjesno odabralo da podruje britansko-ruske odnose".

Istovremeno, iz Ambasade Velike Britanije u Moskvi rečeno je AFP-u da britanski ambasador u Rusiji neće otići na sastanak koji danas u Moskvi organizuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova za strane diplomate, a kako bi izložilo ruski stav u slučaju "Skripalj".

Kremlj je pozvao strane ambasadore u Rusiji da se danas sastanu sa zvaničnicima i stručnjacima Odjeljenja zaduženog za pitanja neširenja i kontrole naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da odbijanje britanskog ambasadora da dođe na sastanak pokazuje da London "ne želi da čuje odgovore Moskve" na pitanja koja je Britanija uputila Rusiji.

Sastanku neće prisustvovati ni šef delegacije Evropske unije u Rusiji koji je trenutno u inostranstvu i njega će predstavljati njegov "broj dva" Sven-Olov Karlson, rekla je za AFP njegova portparolka.

Predviđeno je da se stranim diplomatama izloži stav Rusije oko ovog slučaja, odgovori na eventualna pitanja i moguće da i ruska strana postavi neka pitanja s tim u vezi, rekla je najavljujući sastanak portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Trovanje Sergeja Skripalja izazvalo je ozbiljnu krizu u već hladnim odnosima Moskve i Zapada. Zbog tog slučaja Britanija koja smatra da je Rusija odgovorna za trovanje, na šta ukazuje nervni agens 'novičok', upotrebljen u tom slučaju, protjerala je 23 ruskih diplomata i zamrzla bilateralne odnose.

Rusija negira bilo kakvu umiješanost i zauzvrat je najavila protjerivanje istog broja britanskih diplomata i prekinula aktivnost Britanskog savjeta (British council) u zemlji.

XS
SM
MD
LG