Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker: Nada u skoru liberalizaciju viza za Kosovo


Žan Klod Junker u Prištini

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je u Prištini da je neophodno da Skupština Kosova uskoro ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore.

“To je ključan, neophodan i važan korak za liberalizaciju viznog režima, a vaši sugrađani, Albanci i Srbi, prvi će imati koristi od toga”, kazao je Junker na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem.

On je takođe poručio da napori za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala moraju imati konkretnije rezultate, dodajući kako je danas Tači uručio dokumenta u vezi s tim evropskoj delegaciji.

“Uveren sam da će Komisija biti u stanju da predloži liberalizaciju viza. Ne uživam u tome što su Kosovari jedini u regionu i Evropi koji ne mogu slobodno da se kreću. Oni su građani kao i svi drugi i treba da imaju ista prava, pod uslovom da se pitanje demarkacije reši ali i da se postignu konkretni rezultati u borbi protiv korupcije”, poručio je Junker.

Junker zajedno sa visokom predstavnicom, Federikom Mogerini i komesarom Johanesom Hanom, nalazi se u poseti Kosovu na dan kada je Skupština po treći put pokušala, ali bezuspešno, da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sednica je ponovo odložena za sledeću nedelju zbog nedostatka glasova za ratifikaciju sporazuma.

Predsednik Kosova, Hašim Tači je kazao kako Skupština nije uspela da ratifikuje sporazum.

“Ne želim da komentarišem ništa u vezi sa tim jer sam ubeđen da će se sporazum ratifikovati narednih dana. A potom, ubeđen sam da će Junker i institucije EU okončati izolaciju za građane Kosova”, kazao je Tači.

TV Liberty Plus -1 - Vize udaljavaju Sarajevo od Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:55 0:00

Tokom konferencije bilo je reči i o dijalogu sa Srbijom.

Junker je kazao da EU želi da odnosi Kosova i Srbije uđu u novu fazu koja će omogućiti zakonski obavezno rešenje, kako bi se obe zemlje brže i zajedno kretale prema Evropi.

Tači je dodao da je dijalog veoma težak proces ali da je jedini način da se okonča jednovekovni konflikt između Kosova i Srbije, te da je to i uslov za evropske integracije.

“Kosovo je posvećeno miru i saradnji sa susedim, prema tome ostajemo posvećeni i potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, kazao je Tači, dodajući da je to danas preneo i evropskim zvaničnicima.

Tači je pozdravio novu Strategiju EU za Zapadni Balkan koja je potvrdila sigurnu budućnost Kosovu za članstvo u EU.

“Što se evropske perspektive tiče, mi ne tražimo kraći put već samo očekujemo ravnopravan tretman na tom putu”, kazao je Tači.

On je dodao da je zadatak Kosova da se osigura status kandidata za članstvo EU i da radi na normalizaciji odnosa sa Srbijom u sklopu briselskog dijaloga.

Briselski dijalog za jačanje moći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Junker je naglasio kako Strategija EU za Zapadni Balkan naglašava važnost reformi koje moraju da se poduzmu u regionu i na Kosovu. Te reforme, dodao je, trebaju da se fokusiraju na poštovanju vladavine prava i ojačavanju pravosuđa, kao i na konačnom uspostavljanju osnovnih prava za građane, posebno za mlade i talentovane.

“Vrednosti i vladavina prava, osnovna prava, moraju da budu baza evropskog blagostanja. Sa tim vrednostima Kosovari će pronaći sigurnu budućnost u Evropi”, poručio je Junker.

Evropska delegacija se u toku dana sastala sa predsednikom Kosova, predsednikom Skupštine, Kadrijom Veseljijem, kao i sa premijerom Kosova, Ramušom Haradinajem.

XS
SM
MD
LG