Dostupni linkovi

Belgijski novinar ipak dobio boravišnu vizu u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Belgijski novinar Filip Bertinšan dobio je boravišnu vizu na godinu dana, nakon što se u medijima pisalo da mu preti proterivanje iz Srbije pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka.

Bertinšan je za N1 rekao da je dobio boravišna vizu na godinu dana, do 2019. godine.

Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom. Tamo su mu objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.

Nikakvo dalje objašnjenje nije dobio.

Bertinšan će u utorak u Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.

Novinarska udruženja su prenela ranije danas da je MUP Srbije odbio Bertinšanu zahtev za produženje boravka jer on, prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija, belgijskog državljanina Filipa Bertišana, predstavlja "međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji".

Organizacija "Reporteri bez granica" prethodno je saopštila da je Bertinšan na meti pretnji proterivanjem iz Srbije, pod izgovorom da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti". Reporteri bez granica tvrde i da ta odluka nije ničim motivisana niti opravdana.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA da objasne zbog čega belgijskom novinaru nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila "pretnjom". Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, u februaru prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine u deset godina koliko živi i radi u Srbiji. "MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen", rekao je Bertinšan UNS-u.

Predesednica Vlade Srbije Ana Brnabić je ovim povodom slučaja belgijskog novinara Filipa Bertinšana, rekla da još nema dovoljno nformacija o tome, ali da ostaje pri svojim tvrdnjama o slobodi medija u Srbiji.

„Potpuno stojim iza toga da su mediji u Srbiji slobodni. Ako postoji takva indicija, sigurna sam da je ona bazirana na činjenicma. Mislim da Srbija ima ozbiljne institucije i nadam se da sve institucije rade svoj posao“, rekla je Brnabić.

Belgijska radio-televizija na francuskom jeziku, čiji je dopisnik Bertinšan, saopštila je da se njihovom novinaru ne zamera ništa konkretno i kaže da je reč o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izveštava iz tog područja, a najviše iz Srbije.

Osim za RTBF, Bertišan izveštava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG