Dostupni linkovi

NUNS: Proterivanje stranog dopisnika gušenje slobode medija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija, belgijskog državljanina Filipa Bertišana, predstavlja "međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji".

Organizacija "Reporteri bez granica" prethodno je saopštila da je Bertinšan na meti pretnji proterivanjem iz Srbije, pod izgovorom da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti". Reporteri bez granica tvrde i da ta odluka nije ničim motivisana niti opravdana.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA da objasne zbog čega belgijskom novinaru nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila "pretnjom". Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, u februaru prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine u deset godina koliko živi i radi u Srbiji. "MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen", rekao je Bertinšan UNS-u.

Predesednica Vlade Srbije Ana Brnabić je ovim povodom slučaja belgijskog novinara Filipa Bertinšana, rekla da još nema dovoljno nformacija o tome, ali da ostaje pri svojim tvrdnjama o slobodi medija u Srbiji.

„Potpuno stojim iza toga da su mediji u Srbiji slobodni. Ako postoji takva indicija, sigurna sam da je ona bazirana na činjenicma. Mislim da Srbija ima ozbiljne institucije i nadam se da sve institucije rade svoj posao“, rekla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG