Dostupni linkovi

Grupa za slobodu medija i UNS: Vlada da smeni državnog sekretara Gajovića


Aleksandar Gajović
Aleksandar Gajović

Vlada Republike Srbije mora da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića nakon njegovih izjava koje je izneo u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, zatražili su u odvojenim saopštenjima Grupa za slobodu medija i Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Gajović je u nizu javnih nastupa dokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora, kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja", saopštio je UNS.

UNS je posetio na intervju Gajovića za Radio Slobodna Evropa u kojem je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije nema ingerencije da osuđuje napade na novinare.

Na pitanje o pretnjama koje je prijavio novinar N1 Nikola Radišić, Gajović je tada rekao da njega, "ukoliko je bilo napada", najviše interesuje ono što bi "pravog novinara i prave redakcije" zanimalo, a to je verzija policije i napadača.

UNS je ocenio da je Gajović doveo u sumnju i druge napade na novinare pitanjem "da li je prijava napada na novinara kada se dva novinara potuku u kafani, što se inače vrlo često događa" i podsetili da je komentarišući pretnje smrću predsedniku Nezavisanog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću izneo tvrdnju da se radi o čoveku koji "nema dobre namere".

"UNS ukazuje da nije zadatak države i javnih funkcionera da procenjuju ko ima dobre i loše namere već da svim novinarima i medijima osiguraju bezbedno okruženje", navelo je to medijsko udruženje.

Podsetili su da se iz Radne grupe za izradu Medijske strategije povukla, povukla predstavnica UNS-a LJiljana Smajlović kada je Gajović imenovan na mesto državnog sekretara, zbog njegovih izjava da "žene ne treba birati za predsednice i da muškarac mora da vodi kuću jer se žene nisu dokazale na važnim državnim poslovima".

Smenjivanje Gajovića zbog stavova iznetih u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, ranije danas zatražila je Grupa za slobodu medija, dok je Kolacija novinarskih i medijskih udruženja njegove tvrdnje ocenila kao "besramne i opasne".

“Nakon izjava koje sa najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja, ne vidimo kako gospodin Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju”, stoji u saopštenju ove Grupe za slobodu medija, koju čine predstavnici medija i deo nevladinih organizacija.

Grupa za slobodu medija traži od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara, te zahteva smenu Gajovića.

“Dijalog između novinara i vlade Srbije, za koji je premijerka Brnabić više puta izrazila spremnost, teško je izvodljiv u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije”, navodi se u saopštenju.

Grupa za slobodu medija podseća da sve međunarodne organizacije za nadzor slobode izražavanja i medija, pa i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije prema članstvu u EU naglašavaju mnoge i velike probleme u ovoj oblasti.

“U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od strane državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a da ih je u 2018, za manje od dva meseca već bilo 11.U takvoj situaciji, jednostavno je pogubno da za državnog sekretara za medije imamo osobu koja ne samo da ne zna dovoljno o savremenim medijima i novinarstvu, već se i zarad politikantskih špekulacija igra bezbednošću naših kolega”, stoji u saopštenju.

XS
SM
MD
LG