Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koalicija medijskih udruženja: Besramne i opasne izjave Gajovića


Gajović: Ministarstvo informisanja nije nadležno za napade na novinare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja u Srbiji smatra da su izjave državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Gajovića, izrečene u intervjuu Radija Slobodna Evropa "besramne i opasne", te da su u funkciji ne samo relativizacije učestalih napada na novinare već i njihovog podsticanja, navodi se u saopštenju koje je prosledilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

U saopštenju koalicije (Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija - AOM) navodi se i da je državni sekretar Aleksandar Gajović "i u ovom intervjuu opravdao imidž arogantne i nestručne osobe, ali je otišao i mnogo dalje, relativizujući i opravdavajući napade ne novinare tvrdnjama da je potrebno saslušati i drugu stranu, odnosno verzije napadača i njihove motive, da novinari sami sebe treba da štite, ali i da misli da su pojedinci sami sebi slali pretnje zbog samoreklamiranja i zbog toga što 'imaju loše namere' ".

U koaliciji podsećaju da su "napadi i pretnje u koje državni sekretar "sumnja" prijavljeni nadležnim organima, policiji i tužilaštvu, a da su pojedini slučajevi – iako sa velikim zakašnjenjem – i procesuirani".

Koalicija smatra da ovakve izjave državnog sekretara mogu da budu predmet privatnih tužbi, i u tom smislu ćemo pružiti pravnu pomoć našim kolegama ukoliko se odluče na taj potez.

"Koalicija poziva premijerku Srbije Anu Brnabić, kao i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da se odrede prema ovom skandaloznom nastupu državnog sekretara, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi Ministarstva i Vlade Srbije", navodi se.

"Sa žalošću konstatujemo da istup državnog sekretara neodoljivo podseća na reči visokih funkcionera Srpske radikalne stranke tokom devedesetih godina, u periodu koji je prethodio organizovanom progonu novinara i medija, ali i ubistvu Slavka Ćuruvije. Tada je Aleksandar Vučić izjavio da novinari treba da paze šta rade ako hoće da budu bezbedni, a Vojislav Šešelj im je uputio veoma otvorene pretnje optužujući ih da su ubice, špijuni i izdajnici", ističe se u saopštenju koalicije.

XS
SM
MD
LG