Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zamjenik direktora FBI-ja McCabe podnosi ostavku


Andrew McCabe, zamjenik direktora FBI

Zamjenik direktora FBI (Federalni istražni biro) Andrew McCabe (Endriju Mekejb), koji se već neko vrijeme nalazi na udaru kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp), podnosi ostavku, nekoliko sedmica ranije nego što je bio najavljeni datum njegovog penzionisanja, izvjestila je televizija NBC News, a prenose svjetski mediji.

Očekivalo se da će McCabe napustiti dužnost broj 2 u FBI u martu, ali će otići prije tog datuma, izvjestio je NBC pozivajući se na pouzdane izvore.

Portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakbi) izjavila je da predsjednik Trump stoji iza svojih prethodnih komentara o McCabeu, ali da nema nikakve veze sa njegovom odlukom da podnese ostavku.

Sanders je takođe rekla da Trump ima puno povjerenje u direktora FBI-ja Christophera Wraya (Kristofera Vreja).

Predstavnici Federalnog istažnog biroa nijesu još dostupni za komentar, navodi Reuters, ali CNN navodi pozivajući se na svoje izvore, da su neki u FBI-ju "iznenađeni" ostavkom McCabea.

Njegov odlazak iz agencije dolazi sedmicu nakon što su mediji izvijestili da Trump želi da McCabe ode.

Takođe je prošle sedimice objavljeno da je Trump pitao McCabea, tokom susreta u Ovalnoj sobi Bijele kuće, za koga je glasao.

McCabe je u maju na kratko posto prvi čovjek FBI nakon što je Trump otpustio prethodnog direktora agencije Jamesa Comeya (Džejmsa Komija) zbog ruske istrage.

Trump je na ljeto imenovao Christophera Wraya za novog direktora FBI-a i njegovo je imanovanje u avgustu potvrdio Senat.

Sam Wray je nadavno prijetio da će podnijeti ostavku nakon što je bio pod pritiskom glavnog državnog tužioca Jeffa Sessionsa da otpusti McCabea izjestili su američki mediji prošle sedmice.

XS
SM
MD
LG