Dostupni linkovi

Nemački sindikat najavljuje eskalaciju štrajka


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Šef najvećeg nemačkog sindikata industrijskih radnika Jerg Hofman rekao je danas da bi štrajkovi mogli da eskaliraju ako se do sutra u podne ne postigne dogovor o novom kolektivnom ugovoru, dok sindikat obnavlja zahteve za opcionom 28-očasovnom radnom nedeljom i povišicom od šest odsto.

Hofman je rekao da sindikat IG metal ponovo razgovara s poslodavcima u industrijskom regionu Baden-Virtemberg, a tu postignut sporazum bi mogao da postavi primer za 3,9 miliona radnika širom zemlje. U Baden-Virtembergu imaju sedište velike kompanije poput proizvodjača automobila Dajmler i Porše.

Prema njegovim rečima, ako dogovor ne bude postignut, radnici bi mogli da otpočnu 24-očasovne štrajkove u pojedinim kompanijama. Do sada su obustave rada bile ograničene na štrajkove upozorenja od po nekoliko sati.

Poslodavci su se opirali zahtevima da dozvole radnicima da izaberu 28-očasovnu radnu nedelju tokom najviše dve godine s pravom da se posle toga vrate na redovno radno vreme, kao i da dobiju povišicu od šest odsto u toku jedne godine. Zahtev za kraću radnu nedelju uključuje i dodatni novac kojim bi se delimično kompenzovala izgubljena zarada za one radnike koji skrate radnu nedelju da bi brinuli o maloj deci ili drugim članovima porodice.

Kompanije odbacuju ideju dodatnog novca kojim bi se kompenzovalo kraće radno vreme i tvrde da oni koji manje rade treba da budu manje plaćeni.

XS
SM
MD
LG