Dostupni linkovi

Protest NVO ispred Skupštine Crne Gore zbog RTCG


Zgrada Radio-televizije Crne Gore, Podgorica

Grupa nevladinih organizacija protestovaće danas ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici zbog smjena na javnom servisu, Radio-televiziji Crne Gore (RTCG), koje su prema njihovoj ocjeni rezultat pritiska vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Zabrinutost zbog smjena u Savjetu RTCG ranije su izrazili evropski komesar za susjedsku politiku Johanes Han i Reporteri bez granica (RSF).

"Od septembra 2017, DPS preko Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i većine u Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore vodi postupke za razrješenje nepodobnih članova Savjeta i postavljanje podobnih", navodi se u pozivu nevladinih organizacija za protest protiv "napada i pritisaka" na RTCG.

Smjene pojedinih članova Savjeta inicirala je Agencija za sprječavanje korupcije zbog navodnog sukoba interesa. O svemu će se izjasniti Upravni sud.

"Većina članova Savjeta RTCG je u protekle dvije godine uspjela da pokrene proces promjena i otvori prostor za upravljanje i uređivanje RTCG na objektivniji način", ukazuju organizatori današnjeg protesta i pozivaju na "odbranu reformi" započetih na javnom servisu.

Povodom dešavanja na javnom servisu evropski komesar za politiku susjedstva Johanes Han pisao je crnogorskom premijeru Dušku Markoviću u kome navodi da su problem u RTCG "jedna od ključnih zabrinutosti" Evropske unije (EU), preneli su podgorički mediji.

EU je pitanje javnog servisa apostrofirala u posljednjem Nezvaničnom radnom dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

Zabrinutost zbog dešavanja na javnom servisu izrazili su i Reporteri bez granica koji su ocijenili da "pritisak vladajućeg DPS-a na neke članove Savjeta javnog servisa predstavlja prijetnju po nezavisnost rada RTCG", te da bi procedure protiv članova Savjeta mogle da blokiraju rad tog tijela.

Vladajući DPS, čiji je funkcioner Slobo Pajović samo nekoliko dana uoči imenovanja na dužnost člana Savjeta RTCG podnio ostavku na mjesto odbornika u Skupštini Bara, negira bilo kakvu umješanost u dešavanja na javnom servisu.

Njeni čelnici, bivši premijer Milo Đukanović, aktuelni premijer Duško Marković, te predsjednik države Filip Vujanović, od promjene rukovodstva javnog servisa i prošlogodišnjih parlamentarnih izbora nisu gostovali na RTCG.

Crnu Goru naredne godine očekuju predsjednički izbori i izbori u nekoliko opština, među kojima je i najveća, Podgorica.

XS
SM
MD
LG