Dostupni linkovi

Putin i zvanično nominovan kao nezavisni kandidat


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Akciona grupa pod nazivom Sve-ruski narodni front (ONF), koju čine političari, slavne ličnosti i drugi javnosti poznati Rusi, zvanično su nominovali Vladmira Putina kao nezavisnog kandidata na predsjedničkim izborima koji će se održati sljedeće godine 18. marta.

Skup ONF u Moskvi na kojm se okupilo skoro 700 ljudi, među nima i baletan Nikolaj Tsiskaridze, režiser Vladimir Hotinenko, glumci Mihail Bojarski i Vladimir Maškov, dizajner Valentin Judaškin, pijanist Denis Matucev, te hokejaš Vladislav Tretjak, zvanično je podržao Putina u utorak, što je formalnost neuophodna da se bude nezavisan kandidat.

"Odluka je donesena jednoglasno" rekla je Jelena Šmeljova, predsjedavjuća akcione grupe objavljući rezulatat glasanja.

Putin, koji nije bio prisutan na sastanku na kojem je nominovan, objavio je svoju odluku da se kandiduje 6.decembra. Njegova visoka stopa podrške i kontrola nad svim nivoima vlasti gotovo u potpunosti mu osiguravaju pobjedu i još jedan šestogodišnji manadat na čelu Rusije.

Vladini kritičari i oponenti kažu da je sve to rezulat manipulacije vlasti.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je za agenciju TASS da će Putin podnijeti sve neophodne dokumente za kandidaturu u predviđenom roku, vjerovatno prije Nove godine.

Analitičari procjenjuju da Putin želi da ostvari snažnu pobjedu sa visokom izlaznošću u cilju da njegov novi mandat bude što čvršći za finalno služenje na funkciji predsjednika, budući da mu ustav ne dozvoljava da bude predsjednik više od dva mandata uzastopno.

Akciona grupa ONF, stvorena je još 2011. prije nego što je Putin objavio da će se ponovo vratiti na čelnu funkciju u Kremlju, nakon što je prethodno napravio pauzu na predsjedničkoj funkciji i bio ruski premijer.

Ova grupa predstavlja stub koji mu je bio neophodan da ga odvoji od vladajuće Jedinstvene Rusije.

Vladimir Putin i njegovi saveznici kažu da je donio stabilnost Rusji nakon ekonomske krize u kasnim 1990-tim i dva razarajuća rata sa separatistima u regionu Čečenije 1994. i početkom 2000-tih.

Putin je "u stanju da vodi zemlju na putu oživljavanja bez revolucija i potresa" rekao je Pavel Logačev, komandant nuklearne podmornice Sergej Novohatski na skupu za nominaciju.

Kritičari pak kažu da je unazadio sav napredak po pitanju demokratije i ljudskih prava koji je bio napravljen u Rusiji nakon kolapsa Sovjetskog saveza. Oni koji ga kritikuju, takođe navode da je dugogodišnji agent KGB vratio sovjetske metode u ućutkivanju disidenata i da je bespotrebno izazvao konfronataciju sa Vašingtonom i Zapadom.

Putin je prvi put izabran za predsjednika u martu 2000., nakon što je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin podnio ostavku 1999. i imenovao bivšeg KGB zvaničnika za šefa ruske države.

Iako neupitno uživa veliku popularnost u Rusiji, Putinovom glavnom opozicinom protvkandidatu Alekseju Navaljnom u ponedjeljak je zvanično onemogućena kandidatura, uz obrazloženje da ga osuda za privredni kriminal diskvalifikuje.

Nakon toga Navaljni je pozvao na bojkot da bi Kremlj danas sugerisao da se provjeri da li je poziv na bojkot protivzakonit.

Takođe je u ponedjeljak na sastanku sa liderima oba doma ruskog parlamenta Putin sugerisao da u predstojećem predizbornom periodu monitoruju određene kompanije na webu i njihovu evantualnu umiješnost i izborni proces.

XS
SM
MD
LG