Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin traži monitoring web aktivnosti nekih kompanija


Vladimir Putin u Moskvi 25. decembra 2017.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da ruske vlasti treba da posmatraju aktivnosti "nekih kompanija" na socijalnim medijima tokom sljedeće godine u kojoj se održavaju predsjednički izbori, te da donesu procjenu njihove umiješanosti u domaću politiku.

On nije pomenuo na koje kompanije je mislio, niti da li je riječ o domaćim ili stranim firmama, prenosi Reuters, ali podsjeća da je Rusija bila optužena od strane SAD i drugh zapadnih zemlja zbog miješnja u njihove izbore.

"Treba pažljivo da posmatramo šta neke kompanije rade na internetu, na socijalnim medijima i koliko su umiješane u domaći politički život" rekao je Putin, govoreći na sastanku sa liderima ruskog parlamenta o novom zakonu o "stranim agentima".

Rusija je već označila Radio Slobodnu Evropu i Glas Amerike, dvije američke medijske organizacije, kao "strane agente".

Putin je prošlog mjeseca potpisao zakon kojim je omogućio da se strani mediji u toj zemlji označe kao "strani agenti" kao odgovor na ono što Moskva naziva neprihvatljivim pritiskom na ruske medije u SAD. Kada se prema zakonu neka kompanija tako označi ona mora, primjera radi, da da detaljan uvid vlastima u svoje finansiranje, podsjeća Reuters.

"Treba pažljivo analizirati kako oni djeluju i kako će raditi tokom predsjedničkih izbora" naveo je Putin ali je dodao da to ne treba da "organički prostor" slobodama na internetu.

Istraživanja pokazuju da će 65-godišnji Putin, koji dominira ruskom politikom već 17 godina, bez problema biti ponovo izabran u martu 2018. na još jedan šetogodišnji mandat na čelu Rusije. Na toj funkciji će, podsjeća Reuters ostati do 2024. kada će već imati 72 godine.

Ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom Centralna izborna komisija danas je zabranila da se kandiduje na predsjedničkim izborima zato što je optužen za privredni kriminal.

XS
SM
MD
LG