Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Navaljnom odbijena kandidatura za predsjednika


Aleksej Navaljni

Ruska izborna komisija odbila je kandidaturu Alekseja Navaljnog za predsjedničke izbore koji će se u Rusiji održati u martu 2018.

Komisija je saopštila da je presuda za privredni kriminal, za koju je Navaljni dobio uslovnu zatvorsku kaznu, glavni razlog zbog kojeg nije moguće prihvatiti njegovu kandidaturu.

Kako se navodi, 12 od 13 članova Centralne izborne komisije je glasalo za zabranu kandidature opozicionog aktiviste. Jedan član komisije se suzdržao od izjašnjavanja, pozivajući se na mogući konflikt interesa.

Ruski antikorupcijski aktivista, opoziciona figura Aleksej Navaljni podnio je ruskoj Centralnoj izbornoj komisiji (CEC) dokumenta neophodna za registraciju predsjedničkih kandidata.

"Izbori bez nas nijesu izbori" rekao je Navaljni prije nego što je dostavio dokumenta.

"Mi smo u stanju da se usprotivimo aktuelnim vlastima. Naš glavni zahtjev je da nam se dozvoli da učestvujemo na izborima" rekao je Navaljni novinarima, napuštajući zgradu Komisije u Moskvi u nedjelju veče.

Navaljni je u ponedjeljak u tweetu napisao da su se izborne vlasti već sastale da odluče o njegovoj kandaturi.

"Sudeći po brizini bez presedana (dokumnta su predata u nedjelju u 21 sat a CEC se već danas sastaje u 15 sati) oni će da nam onemoguće registraciju," napisao je Navaljni.

Izborna komisija je i ranije je isključila mogućnost da Navaljanom bude omogućena kandidatura do 2028. zbog osuđujuće presude za finansijski kriminal za koji, ruski opozicioni lider kaže da je politički motivisana.

Navaljni je u nedjelju u više od 20 gradova širom Rusije okupio pristalice koje su tražile da mu se omogući kandodovanje na predsjedničkim izborima 18. marta 2018., na kojima će Vladimir Putin tražiti, i prema svim procjenama dobiti još jedan šestogodišnji mandat. Osim Putina kandidaturu je najavila i TV ličnost i opoziciona blogerka Ksenija Sobčak.

Na skupu u Moskvi Navaljni je za Putina rekao da je "loš predsjednik."

"Ti si Vladimire Putinu pretvorio ovu zemlju u izvor ličnog bogaćanja za sebe, svoju porodicu i svoje prijatelje. Zbog toga više ne bi trebalo da budeš predsjednik" poručio je Navaljni i dodao:

"Nema velike skale podrške za Putinovu vladavinu u ovoj zemlji. Spremni smo da pobijedimo i mi ćemo pobijediti na ovim izborima" ustvrdio je.

Slični skupovi su održani između ostalog i u Sankt Petersburgu, Vladivodstoku, Novosibirsku, Permu, Omsku, Krasnojarsku i Jekatarinburgu. U nekim od gradova zabilježeno je da je policija oduzimala demonstrantima banere ili da im je tražila lična dokumenta.

Na protesnim okupljanjima u 20 gradova Rusije, Navaljni je sakupio 15.000 potpisa. U Moskvi se na skupu u nedjelju okupilo oko 800 njegovih pristalica a od toga mu je 724 dalo potpise za kandidaturu.

XS
SM
MD
LG