Dostupni linkovi

Johnson: Britanija ne može ignorisati akcije Rusije


Šef diplomatije Velike Britanije Boris Johnson sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Moskvi
Šef diplomatije Velike Britanije Boris Johnson sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Moskvi

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson izjavio je u Moskvi da London ne može ignorisati rusko miješanje u izbore širom svijeta, njene akcije u Ukrajini ili progon gej osoba u Čečeniji.

Johnson je ovo rekao na pres-konferenciji sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim u Moskvi.

Lavrov je rekao da su imali "iskren dijalog" sa Johnsonom koji će pomoći normalizaciji odnosa dvije zemlje.

Ovo je prva posjeta britanskog ministra spoljnih poslova Moskvi u posljednjih pet godina.

Odnosi dvije zemlje pogoršali su se poslije smrti bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu, a u posljednje vrijeme i zbog sirijskog sukoba i ukrajinske krize.

Dodatno su ih zategle optužbe o ruskom miješenju u domaću politiku unutar Evrope i Sjedinjenih Država.

Rusija sve ove optužbe odbacuje.

Tokom razgovora koji je prethodio pres-konferenciji, Johnson je rekao Lavrovu da i pored "problema" kada je riječ o bilateralnim vezama, Rusija i Britanija treba "da rade zajedno na miru i stabilnosti."

London je ranije saopštio da će Johnson i Lavrov razgovarati o iranskom nuklearnom sporazumu, Sjevernoj Koreji i Svjetskom prvenstvu u fudbalu 2018. u Rusiji.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da će sastanak biti prilika da se iznađu načini za normalizaciju odnosa i intenziviranje saradnje, kao i da će biti riječi o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Johnson je rekao da se vide naznake poboljšanja trgovinske razmjene, pa se našalio da 300 automobila Bentley, koji su prodati Rusiji prošle godine, "nijesu, vjerujem, svi završili kod zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova."

XS
SM
MD
LG