Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turski šef diplomatije će 'prisustvovati sjednici UN o Jerusalemu'


Mevlut Cavusoglu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu (Čavušolu) u četvrtak će prisustvovati posebnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku na kojoj će se diskutovati o odluci Sjedinjenih Država da priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela, prenijeli su u srijedu izvori bliski tuskom ministru.

Izvori su rekli agenciji Reuters da će Cavusoglu otići u New York nakon susreta sa iranskim i azerbejžanskim kolegom u Bakuu.

Drugi izvor tvrdi da će se turskom ministru na putu za New York pridružiti palestinski šef diplomatije Riyad al-Maliki (Rijad).

Palestinski izaslanik pri UN-u Riyad Mansour (Rijad Mansur) je rekao da će Generalna skuština UN-a glasati za prijedlog rezolucije kojom se traži poništenje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da je Jerusalem prijestolnica Izraela.

U ponedjeljak su Sjedinjene Države stavile veto u Vijeću sigurnosti UN-a na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje Trumpove odluke.

Ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti su glasale za nacrt rezolucije koju je predložio Egipat.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley rezoluciju je nazvala "uvredom" koja neće biti zaboravljena, naglašavajući da je UN prisilio Sjedinjene Države na veto jer je pravo Washingtona da odluči gdje će biti američka ambasada.

XS
SM
MD
LG