Dostupni linkovi

Skoplje: Marš crvenih kišobrana za prava seksualnih radnika


Detalj sa 'Marša crvenih kišobrana' u Skoplju
Detalj sa 'Marša crvenih kišobrana' u Skoplju

Godišnji "Marš crvenih kišobrana", za unapređenje prava seksualnih radnika u Makedoniji, održan je u Skoplju deseti put zaredom.

Devojke s maskama i crvenim kišobranima u rukama, i članovi nevladinih organizacija zatražili su od državnih organa da uklone predrasude i da osude i spreče nasilje nad seksualnim radnicima.

Organizatori skupa u Skoplju - aktivisti za prava seksualnih radnika, istakli su da nije tačan podatak u medijima da u Makedoniji ima 3.000 do 5.000 sekskualnih radnika, već da ih je mnogo više, ali su stigmatizovani i kriju se.

Međunarodni dan za borbu protiv nasilja nad seksualnim radnicima u subotu uveče je obeležen umetničkim performansom "Skoplje red lajt distrikt".

Ulica crvenih fenjera u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Devojke u izlozima u centru grada su plesale i simbolično nudile seksualne usluge, kako to čine njihove koleginice u Četvrti crvenih fenjera u Amsterdamu, koja je simbol tolerantnog stava prema njima.

Cilj tog događaja zamišljenog kao umetnički, bio je da se vidi da i u nedovoljno informisanoj i patrijarhalnoj javnosti Makedonije mora da se javno govori o položaju mnogobrojnih seksualnih radnika i nasilju nad njima koje oni, medjutim, retko prijavljuju.

Organizator skupova za zaštitu seksualnih radnika Makedonije je Građanska incijativa za zaštitu i unapredjenje prava seksualnih raadnika "Star-star" u saradnji s koalicijom "Seksualna i zdravstvena prava marginalizovanih zajednica".

XS
SM
MD
LG