Dostupni linkovi

May izgubila ključno glasanje o Brexitu zbog pobune torijevaca


Theresa May i predsjednik EK Jean-Claude Juncker prošle sedmice u Briselu

Vlada britanske premijerke Theresae May izgubila je u srijedu veče u parlamentu ključno glasanje o zakonu o Brexitu, nakon pobune njenih torijevaca.

To je težak udarac za May, jer je parlament glasao o davanju zakonskih garancija za glasanje o finalnom sporazumu o Brexitu dogovorenom u Briselu.

Glasanje je bilo tijesno 309-305 u korist važnog amandmana kojim se zahtijeva poseban zakon kojim će se odobriti bilo koju sporazum sa EU.

Vlada je tvrdila da će taj amandman ugroziti njihove šanse za osiguravanje laganog izalska iz EU.

Uprkos naporima da u posljednjem trenutku postigne dogovor sa pobunjenim poslanicima sopstvene Konzervativne stranke i ponuđenim ustupcima, britanska premijerka je poražena na domaćem terenu uoči sjutrašnjeg summita u Briselu, na kojem se trebao odobriti ulazak u drugu fazu pregovora.

Nakon glasanja večeras, iz kabineta May je saopšteno da to neće zaustaviti njene pripreme za dan izlaska iz EU, ali da jesu razočarani.

"Ovaj amandman nas neće spriječiti u pripremama naše knjige statuta za dan izlaska. Sada ćemo odrediti da li su potrebne dalje promjene zakona za povlačnje iz EU, da bi osigurali da on ispuni svoju vitalnu svrhu" rekla je njena portparolka, prenosi Reuters.

Ranije danas Evropski parlament pozvao lidere EU da dozvole otvaranje sljedeće faze pregovora o "Brexitu" i podržao stav da je u dosadašim razgovorima ostvaren dovoljan napredak

XS
SM
MD
LG