Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU: Pitanje akciza preraslo u važan trenutak za BiH


Lars-Gunnar Wigemark, šef Delagacije EU u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopšenjem za javnost uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran set zakona o akcizama.

Državni parlamentarci sutra će se izjasniti o setu zakona o akcizama, potvrdila je za portal Klix.ba predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio prošle sedmice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH. Da bi izmjene stupile na snagu potrebno je da Prijedlog u identičnom tekstu usvoji i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Delegacije EU u BiH kazali su da u narednim danima izabrani zvaničnici BiH donose važnu odluku kako osigurati moderne autoputeve i lokalnu putnu infrastrukturu.

Kako kažu, nesporno je da je o ovom pitanju vođena žučna diskusija, kako i priliči modernoj demokratiji. Zahvaljujući tome, konačni prijedlog uzima u obzir zabrinutosti mnogih strana i donosi značajno poboljšanje u smislu transparentnosti i sigurnosti u korištenju sredstava.

"Evropska unija čvrsto vjeruje da je najbolje donijeti tešku odluku koja donosi dugoročne rezultate poput novih autoputeva, unaprjeđenja lokalnih puteva, izvoza, rasta i radnih mjesta kako se BiH bude kretala na svom evropskom putu. Jednostavno rečeno, BiH se treba povezati sa svojim budućim partnerima za potrebe međusobne trgovine i napretka. A njeni partneri su sa svoje strane osigurali preko jedne milijarde eura kako bi pomogli BiH da se pokrene. Vrijednost ovog iznosa jednaka je iznosu povećanih akciza za period od 12 do 15 godina. Nadamo se da će izabrani bh. dužnosnici uzeti ove činjenice u obzir. Ovo pitanje je sada preraslo u važan trenutak za BiH", piše u saopštenju za javnost.

Dodaju da budućnost BiH grade oni koji su sposobni vidjeti dalje od uskopolitičkih interesa i koji donose teške odluke.

"Na to su se obavezali svi vodeći politički lideri i stranke sa potpisivanjem Pisane izjave o opredjeljenju za provođenje reformi u februaru 2015. godine. Građani u BiH zaslužuju da ih zastupaju oni koji na umu imaju njihove najbolje interese i budući prosperitet, a sve stranke su se već ranije usaglasile da se ovi interesi najbolje ostvaruju što bržim napretkom na evropskom putu", poručuju iz Delegacija EU u BiH.

Međunarodna zajednica uslovljava BiH usvajanjem seta zakona o povećanju akciza u zamjenu za finansijska sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i EU.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta.

XS
SM
MD
LG