Dostupni linkovi

Putin: Prejudiciranje statusa Jerusalima remeti stabilnost


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Kairu da su koraci kojima se prejudicira mogući sporazum Palestinaca i Izraela kontraproduktivni i da remete stabilnost, prenosi Rojters.

Putin je rekao da Rusija i Egipat pozivaju na nastavak direktnog palestinsko-izraelskog dijaloga o svim pitanjima, uključujući status Jerusalima.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom da status Jerusalima mora biti određen na osnovu međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Američki predsednik Donald Tramp prošle sedmice je priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.

Sisi je dodao da je sa Putinom razgovarao o "mogućim posledicama ove opasne odluke po napore da se postigne mir na Bliskom istoku".

Putinova poseta Kairu pokazatelj je sve dubljih veza Rusije i Egipta, drugog po veličini primaoca američke vojne pomoći posle Izraela i strateškog partnera Vašingtona na Bliskom istoku zbog kontrole Sueckog kanala.

SAD su u avgustu uskratili pomoć Kairu od 95,7 miliona dolara i odlože slanje dodatnih 195 miliona dolara zbog izostanka napretka u poštovanju ljudskih prava i demokratskih normi.

Putin, koji nakon Kaira odlazi u Tursku, na kratko je posetio rusku vojnu bazu u Siriju pre posete Egiptu naloživši početak povlačenja većeg dela snaga iz ove zemlje nakon dvogodišnje kampanje.

Egipat i Rusija su potpisali sporazum o gradnji nuklarne elektrane Daba, koja će koštati 21 milijardu dolara i biće završena do 2029.

Putin i Sisi su takođe razgovarali o obnavljanju letova ruskih kompanija za Egipat, koji su prekinuti 2015. nakon što su militant podstavili bombu u ruski avion koji je prevozio turiste iz letovališta Šarm al Šejk. Svih 224 putnika i članova posade je poginulo.

U novembru je ruska vlada objavila predlog sporazuma sa Egiptom o međusobnom korišćenju vazdušnog prostora i vojnih baza za njihove borbene avione.

Putin kontinuirano jača odnose sa Egiptom. On je bio prvi lider među većim zemljama koji je 2015. posetio Kairo nakon što je Sisi, bivši vojni komandant, zbacio islamističkog predsednika Egipta Mohameda Morsija 2013. godine.

To je dovelo do zahlađenja odnosa Egipta i SAD, koje su uksratile deo vojne pomoći.

Jačanjem saradnje Moskve i Kaira, po oceni britanske agencije, oživljava se istorijski savez iz vremena Sovjetskog Saveza tokom 1970-ih. Kairo je počeo da se približava Vašingtonu nakon što su SAD posredovale u mirovnom sporazumu sa Izraelom 1979.

Libija je od posebnog interesa za Egipat i Rusiju s obzirom da obe zemlje podržavaju libijskog komandanta Halifa Haftara koji je jedan od najmoćnijih lidera u ovoj državi koja je zahvaćena frakcijskim borbama nakon pada Moamera Gadafija 2011.

Američki zvaničnici su izjavili u martu da je Rusija razmestila specijalne jedinice u Egiptu u blizini granice sa Libijom, u bazu Sidi Barani. Egipatski izvor je kazao Rojtersu da Rusija koristi još jednu bazu u ovoj zemlji. Moskva je negirala ove navode.

XS
SM
MD
LG