Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU podržava novi gasni put za Srbiju


Evropska unija (EU) spremna je da podrži projekt izgradnje gasnog interkonektora čime bi se Srbija preko Bugarske i Grčke povezala na terminal tečnog prirodnog gasa u Atini, a u cilju bezbednosti u snabdevanju Srbije i zemalja Jugoistočne Evrope i diverzifikacije izvora gasa. Time bi se, takođe, izbegla zavisnost regiona i Evrope od jednog dobavljača gasa.

To se navodi u odgovoru Delegacije Evropske unije u Srbiji dostavljenom RSE, precizirajući da će podrška tom projektu biti sprovedena kroz budžet IPA 2017 u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i da su pregovori sa Srbijagasom već u toku.

Ima li Srbija alternativu za ruski gas?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Sredstva iz granta će biti na raspolaganju u drugoj polovini 2018, dok bi radovi na izgradnji mogli početi 2020. godine.

Ukupna vrednost projekta izgradnje gasnog interkonektora Srbija – Bugarska je 85 miliona evra, a kako bi se iznašla sredstva koja nedostaju (u iznosu od 35,4 miliona evra, prim. nov.) u toku su pregovori oko zajma sa Evropskom investicionom bankom.

Sa izgradnjom gasnog interkonektora sa Bugarskom, Srbija bi izašla iz okvira zavisnosti isključivo od ruskog gasa, čime bi se otvorile mogućnosti za snabdevanje iz drugih gasom bogatih država, poput Azerbejdžana na primer.

Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja o radu za 2016. godinu Vladine Agencije za energetiku, sopstvena proizvodnja zadovoljila je samo 16% potrebnih količina gasa, dok je 84% Srbija nadoknadila iz uvoza, i to u potpunosti iz Ruske Federacije.


XS
SM
MD
LG