Dostupni linkovi

'Vlast glumi borbu protiv korupcije'


Iz EK jasno poručili da su u Crnoj Gori ostvareni samo početni rezultati u suzbijanju korupcije
Iz EK jasno poručili da su u Crnoj Gori ostvareni samo početni rezultati u suzbijanju korupcije

Nakon što je cnogorska javnost prethodnih dana upoznata sa sadržajem prilično kritički nastrojenog nacrta izvještaja Evropske komisije o učincima Crne Gore u vladavini prava, a naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poruke da se mora više i bolje u tom procesu stigle su i od šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, kao i predstavnika stranih ambasada, tokom godišnje konferencije nevladine organizacije MANS o korupciji.

Iz Evropske komisije su jasno poručili da su u Crnoj Gori ostvareni samo početni rezultati u suzbijanju korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala. Da nije dovoljno poručio je i šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav:

"Crna Gora je ostvarila određeni nivo spremnosti u ovoj oblasti od početka pregovora. Međutim, treba još da se uradi da bi se uspostavili solidni rezultati u vezi sa istragama, krivičnim gonjenjem i osudama u slučajevima korupcije, posebno u slučajevima korupcije na visokom nivou. Podsjećam da je gospodin Junker u svom govoru rekao da poštovanje vladavine prava u EU nije opciono. To je neophodnost", rekao je Orav.​

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da u Vladi pozdravljaju ocjene iz najnovijeg dokumenta Evropske komisije o pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Sve primjedbe iz tog dokumenta koje ukazuju na slabosti, kaže ministar, u Vladi doživljavaju kao dobronamjerne i konstruktivne.

Nuhodžić ističe da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u borbi protiv korupcije i poziva cjelokupnu javnost da bude partner državi u toj borbi kako bi rezultati bili još bolji.

Korupcija glavna tema gotovo svih razgovora u Crnoj Gori, smatra ambasadorka UK Elison Kemp
Korupcija glavna tema gotovo svih razgovora u Crnoj Gori, smatra ambasadorka UK Elison Kemp

Ministar kaže da neargumentovane kritike rada institucija ne pomažu mnogo u tom procesu:

"Od strane predstavnika pojedinih medija i civilnog sektora u traganju za slučajevima potencijalne korupcije ponekada se zna izgubiti mjera pa se korumpiranim ocjenjuju gotovo sve institucije i u njihovim činjenjima se ne želi vidjeti ništa pozitivno, što ne doprinosi rješavanju problema. To nerijetko za posljedicu ima stvaranje percepcije kod građana o selektivnoj pravdi, a samim tim nepovjerenje prema institucijma. Institucijama trebamo vjerovati a ono što nije dobro sugestijama, prijedlozima i argumentovanom kritikom nastojati popraviti", smatra ministar.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Elison Kemp kaže da je korupcija glavna tema gotovo svih razgovora u Crnoj Gori i svi pokušavaju da nađu recept za njeno suzbijanje. Kemp kaže da postoje tri nivoa borbe protiv te pojave:

"To je da kao prvo imamo političke i ekonomske reforme i vladavinu prava da bi se mogli suprotstaviti organizovanom kriminalu i nekažnjivosti. Kao drugo su reforme državne uprave, povećanje transparentnosti i otpornosti na te pojave. Kao treće - promjena kulture koja osuđuje korupciju i sprječava profit od nje i koja će proizvesti takve mehnaizme koji će se efikasno boriti protiv korupcije."

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović poručuje da crnogorska vlast fingira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a dokaz za to su, prema Ćalović, gotovo svi sudski postupci koji su doživjeli fijasko, a da pritom niko u državi nije odgovarao za to.

Crnogorska vlast fingira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala: Vanja Ćalović
Crnogorska vlast fingira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala: Vanja Ćalović

"Tako su postupci protiv Kalića i Šarića doživjeli potpuni krah na sudu, njima su oprane biografije i nikada ih niko ne može goniti za ta krivična djela, a sada građani još treba da im plate stotine hiljada eura kako za duševne bolove koje su pretrpjeli tako i zbog smanjenja vrijednosti njihove imovine koju država nije umjela ili nije htjela da na adekvatan način očuva", komentariše Ćalović.

Dodaje kako "nema odgovornosti, bilo zbog nemara ili korupcije onih koji su dozvolili da zastare važni slučajevi kao što su Solana ili Limenka".

"Tu su i slučajevi KAP-a , Telekoma, Prve banke... Umjesto odgovornosti, neki tužioci koji su odbacivali krivične prijave za visoku korupciju i to neke koje su sada ponovo otvorene, u međuvremenu su napredovali", kaže Ćalović.

U Nacrtu izvještaja EK o poglavljima 23 i 24 koji je nedavno objavljen u javnosti piše da postoje brojne praktične, institucionalne i pravne prepreke, naročito u istragama, koje onemogućavaju da se Crna Gora efikasnije suoči sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Autori tog dokumenta zaključuju da će u predstojećem periodu biti ključno da Crna Gora pokaže jaču političku posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i da isporuči ubjedljive rezultate, naročito u oblastima u kojima postoji zabrinutost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG