Dostupni linkovi

Juncker: Srbija i Crna Gora postaće članice EU pre najavljenog roka


Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

Predsednik Evropske Komisije Jean-Claude Juncker je izneo uverenje da će Srbija i Crna Gora postati punopravne članice Evropske unije čak pre najavljenog roka.

"Mislim da će te dve zemlje biti članice EU i pre 2025. godine", izjavio je predsednik Evropske komisije.

On je istakao da je od suštinske važnosti da se zadrži evropska perspektiva za ceo region.

"U ovom trenutku izgleda da nije moguće da primimo nove članice u 2019. godini, ali želim da se evropska perspektiva vidi ne kao pozivnica već kao kontinentalna potreba u ovom delu Evrope", istakao je Jean-Claude Juncker.

Junckerovo stajalište oko budućeg proširenja EU doživelo je suštinsku prekretnicu od prošlog septembra kada je održao godišnji govor o stanju u Uniji, tokom kojeg je prvi put u svom mandatu na čelu institucija EU potvrdio da će se Unija proširiti prema Zapadnom Balkanu.

Sve do tog trenutka, Juncker je važio za evropskog političara koji je zatvorio vrata proširenju, za vreme njegovog mandata na čelu Evropske komisije (2014-2019.).

Juncker je izneo ove navode prilikom konferencije za štampu sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim s kim je razgovarao o prioritetima bugarskog predsedavanja koje počinje prvog januara 2018. godine.

Bugarska je već najavila da će Zapadni Balkan biti među glavnim prioritetima u toku šestomesečnog predsedavanja.

Šef bugarske vlade je naglasio da se o ulasku Zapadnog Balkana u EU već dugo razgovara i da je sada prva prilika da se naprave konkretni pomaci i donesu konkretne odluke kada je evropska pespektiva Zapadnog Balkana u pitanju.

"Mogućnost je tu jer posle nas (na čelu EU) dolaze Austrija i Rumunija koje su upoznate sa regionom, znaju šta može da ponudi i kako da se napravi progres u regionu", ocenio je premijer Bugarske.

Boris Borisov je potvrdio da će njegova vlada u maju u Sofiji organizovati samit EU-Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG