Dostupni linkovi

Brisel nikad oštriji prema Podgorici


U Crnoj Gori ostvareni su samo početni rezultati u suzbijanju korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala, dok se reforme dobro sprovode u oblasti migracija i azila - zaključci su Evropske komisije (EK) u Nacrtu izvještaja o trenutnom stanju u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 koji je objavljen na sajtu crnogorskog Ministarstva evropskih poslova.

Predstavnici EK ocjenjuju da ostaje značajan broj praktičnih, institucionalnih i pravnih prepreka, naročito u istražnoj fazi, koje onemogućavaju da Crna Gora poveća uspjeh u dijelu efikasnog suočavanja sa organizovanim kriminalom na svojoj teritoriji.

Kako se navodi u nezvaničnom dokumentu o stanju u pregovaračkim poglavljima koja se, između ostalog, odnose na oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, proaktivne istrage ostaju rijetke.

Komentarišući ocjene i zaključke iz dokumenta EK, direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da on pokazuje da Crna Gora - ne samo da ne bilježi napredak u vladavini prava - nazaduje u nekima oblastima.

"Vrlo eksplicitno, možda nikada eksplicitnije do sada, Evropska komisija ukazuje da do pomaka i ne može doći dok je sistem ovako zarobljen neprimjerenim političkim uticajima", navodi Uljarević.

Daliborka Uljarević podsjeća da "u samom sažetku ocjena Komisije piše da će ubjedljivi rezultati preduzetih reformi jedino biti mogući u okruženju u kom su nezavisne institucije zaštićene od bilo kog miješanja i podstaknute da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja".

Daliborka Uljarević: Crveni alarm za vlasti
Daliborka Uljarević: Crveni alarm za vlasti

"Ja to čitam kao poruku Komisije da crnogorske institucije pod partijskom stegom ne mogu ni produkovati suštinski učinak i mislim da bi ovo trebalo da bude crveni alarm za vlasti ukoliko im je pristupanje Evropskoj uniji (EU) nešto više od retoričkih zalaganja u kojima su veoma glasni", dodaje direktorka Centra za građansko obrazovanje.

Stručnjaci EK preporučuju da Agencija za sprečavanje korupcije ima direktan pristup bankovnim računima javnih funkcionera i njihovih porodica. Primjećuju i da je Agencija istraživala samo javne funkcionere na nižem nivou i traže da se fokusira na visokorangirane zvaničnike. Poručuju da će pratiti koliko je Agencija uspješna u tome.

Daliborka Uljarević kaže da je to jasna poruka EK, da je učinkovitost u dosadašnjem radu Agencije za sprečavanje korupcije – upitna.

"Ovo je pretposljednje upozorenje u vezi sa radom Agencije prije izvještaja koji će izaći na proljeće 2018. Agenciji je, praktično, dat domaći zadatak u vezi sa stvarima koje mora da unaprijedi", ukazuje Uljarević.

Iz EK ukazuju da je u toku izvjestan broj krivičnih istraga za pranje novca ali da nijedan slučaj nije bio pred sudom posljednjih godina. Takođe navode podatak da od 2015. nije bilo nijednog krivičnog gonjenja za trgovinu ljudima, niti jedne pravosnažne presude u posljednje tri godine.

EK je konstatovala ograničen napredak u rješavanju nasilja nad novinarima i medijima, a posebno u rješavanju starih neriješenih predmeta, uključujući i slučaj ubistva (Duška Jovanovića) iz 2004.

Posebno je važno otkriti nalogodavce napada a ne samo izvršioce napada, stoji u izvještaju u okviru Temeljnih prava sloboda medija za poglavlja 23 i 24.

Komisija se posebno osvrnula na državnu televiziju i konstatuje da rukovodstvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska.

Nikola Marković: Evidentni pokušaji da se RTCG ponovo stavi pod političku kontrolu
Nikola Marković: Evidentni pokušaji da se RTCG ponovo stavi pod političku kontrolu

Željko Rutović iz vladinog Direktorata za medije kaže za RSE da, što se medija i njihovih sloboda tiče, Vlada Crne Gore dijeli iste vrijednosti sa EU.

"U tom kontekstu i sami se pridružujemo ocjenama protiv bilo kojeg vida političkog pritiska na autonomno djelovanje institucija medijske zajednice, a imali smo prilike da vidimo da je radikalizacija tog i takvog političkog pritiska urodila Lex specialisom i smjenom menadžmenta, protiv ustavnih i zakonskih garancija o slobodi izražavanja i garancija slobode Javnog servisa RTCG", ističe Rutović.

Dugogodišnji novinar Nikola Marković drugačije čita izvještaj EK o pritiscima na RTVCG-u, pa konstatuje da ih je EK dobro uočila.

„Evidentni su pritisci i pokušaji da se javni servis ponovo stavi pod političku kontrolu od koje se oslobodio u posljednjih nekoliko mjeseci dolaskom novog rukovodstva. Javni servis ne mora da bude najgledaniji ali mora biti najkvalitetniji. On mora da bude uzor ostalim medijima. Da bi to bio mora da bude oslobođen političkog pritiska“, mišljenja je Marković.

Osim kritika u EK ukazuju i na napredak u pojedinim oblastima.

U dokumentu se navodi da je proces usklađivanja s pravnom tekovinom EU u oblasti regularne migracije – nakon detaljne procjene pravnih, institucionalnih, tehničkih i potreba za obukom – sada u naprednom stadijumu.

Kako se dodaje, u dijelu procesa postvizne liberalizacije, Crna Gora je nastavila s primjenom mjera u cilju sprečavanja zloupotrebe bezviznog režima sa EU.

Na kraju, autori radnog dokumenta Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24 zaključuju da će u predstojećem periodu biti ključno da Crna Gora pokaže jaču političku posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i da isporuči ubjedljive rezultate, naročito u oblastima u kojima postoji zabrinutost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG