Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rudari u Federaciji BiH dobili novi kolektivni ugovor


Rudnik Sretno, Breza

Plaće rudara u FBiH u narednom periodu iznosit će od 1.050 do 1.400 konvertibilnih maraka u zavisnosti od rudnika i njihovih proizvodnih rezultata, jedna je od odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost rudarstva koji su predstavnici sindikata i Vlade FBiH potpisali danas u Sarajevu.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da je za njih najbitnije da je uvedeno poglavlje Solidarnosti po kojem je poslodavac obavezan da primi u radni odnos jednog od članova uže porodice smrtno stradalog rudara.

Istakao je da će predstavnici sindikata od sada prisustvovati sjednicama nadzornih odbora rudnika, te da je najniža satnica povećana sa 2,40 na 2,50 konvertibilnih maraka dok su druge naknade ostale na istom nivou, bez negativnih izmjena za radnike.

"Otpremnina za odlazak u penziju je povećana sa dosadašnjih pet na šest prosječnih plaća ostvarenih u prethodna tri mjeseca. Da bi sve što je dogovoreno bilo i realizovano već od danas moramo imati još ozbiljniji i odgovorniji odnos prema radnim zadacima unutar rudnika, ali je potrebno i intenzivnije investirati u rudnike", rekao je Husić.

Novi kolektivni ugovor bit će na snazi 18 mjeseci, a najavljeno je da bi uskoro trebali biti potpisani i kolektivni ugovori u oblastima proizvodnje električne energije, telekomunikacija, državne uprave i sudske vlasti, poštanskog saobraćaja, te željezničkog saobraćaja.

XS
SM
MD
LG