Dostupni linkovi

Tereza Mej optimistična o nastavku pregovora o Brexitu


Tereza Mej
Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej izrazila je optimizam o nastavku pregovora o izlasku zemlje iz Evropske unije (EU) i pronalasku trgovinskog dogovora sa Briselom.

"Naravno, još ništa nije zaključeno, ali imam sada novi osećaj optimizma o pregovorima", navodi se u govoru Tereze Mej koja će se danas obratiti donjem domu britanskog parlamenta, prenosi Beta.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u petak načelni dogovor o završetku prve faze pregovora čime se otvara put za razgovore o trgovinskom dogovoru dve strane.

Prva faza pregovora odnosi se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Brexita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Postignut je dogovor da Velika Britanija plati račun od 40 do 45 milijardi evra.

"Ono što smo predložili da bismo prešli u drugu fazu pregovora, u potpunom je skladu sa principima i ciljevima koje sam ranije predstavila", ocenila je britanska premijerka koja se zalaže za izlazak iz jedinstvenog tržišta EU nakon prelaznog perioda od oko dve godine.

XS
SM
MD
LG