Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa Franja ponovio poziv na opreznost posle Trampove odluke


Papa Franja

Papa Franja ponovio je u nedelju svoj poziv na "mudrost" i "opreznost svih" nakon kontroverzne odluke SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Sveti otac ponavlja svoj poziv na mudrost i oprez svih i upućuje žarke molitve da se lideri zemalja u ovako ozbiljnom trenutku posvete preduzimanju sprečavanja nove spirale nasilja", navedeno je u saopštenju Vatikana.

Papa je još u sredu izrazio svoju zabrinutost, pozvavši na poštovanje statusa kvo u skladu s rezolucijama UN.

Vatikan je danas saopštio da on prati s velikom pažnjom situaciju na Bliskom istoku i posebno u Jerusalimu "svetom za Jevreje, hrišćane i muslimane širom sveta".

Takođe je apelovano na svetske lidere da "odgovore delima i rečima na želju za mirom pravdom i bezbedošću za narode tih mučeničkih zemalja".

I pre sastanaka Arapske lige i Organizacije za islamsku saradnju Vatikan je ponovio poznatu poziciju u odnosu na jedinstvenost Svetog grada ( Jerusalima ) i apsolutnu potrebu da se poštuje status kvo u skladu sa odlukama medjunarodne zajednice.

Sveta Stolica smatra da samo rešenje do koga bi se došlo pregovorima između Izraela i Palestinaca može doneti "stabilan i trajan mir i garantovati mirnu keogzistenciju između dve države u međunarodno priznatim granicama".

Jednostrana odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela izazvala međunarodnu osudu. Sukobi su izbili na palestinskim teritorijama u subotu treći dan zaredom.

U njima i u izraelskim vazdušnim udarima su poginula četiri Palestinca u pojasu Gaze i na desetine ih je ranjeno. Papa Franja je izrazio bol zbog tih sukoba.

Napetost se oseća i u nedelju u Jerusalimu gde je jednom čuvaru povrede opasne po život naneo nožem palestinski napadač koji je potom uhvaćen.

XS
SM
MD
LG