Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Palestinski Fatah pozvao na nastavak protesta zbogTrampove odluke


Palestinski demonstrant pali američku zastavu na protestima proti v odluke Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela

Pokret Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozvao je u subotu uveče Palestince da nastave proteste protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Posle tri dana nasilja u kojima su četiri Palestinca poginula, Fatah je pozvao na "nastavak i proširenje protesta na svim mestima gde je pristuna izraelska vojska".

Abas je u znak protesta zbog Trampove odluke odlučio da ne primi američkog potpredsednika Majkla Pensa koji polovinom decembra treba da poseti Izrael i Zapadnu obalu.

Ministri inostranih poslova Arapske lige na sastanku u Kairu pozvali su kasno sinoć SAD da preispitaju svoju odluku.

Arapska liga je u rezoluciji usvojenoj posle sastanka ocenila da su se SAD povukle kao "sponzori i posrednici" izraelsko-palestinskog mirovnog procesa i zatražile od njih da povuku odluku.

Prema navodima Crvenog polumeseca, 171 Palestinac je povređen u subotu u Zapadnoj obali i 60 u pojasu Gaze u sukobima sa izraelskim snaga bezbednosti koji su bacali suzavac na demonstrante.

Trampova odluka je izazvala talas nezadovoljstva u muslimanskom svetu ali i osudu velikog dela međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG