Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Arapska liga poziva na priznanje države Palestine


Predsjedavajući Arapske lige Ahmed Aboul Gheit

Predsjedavajući Arapske lige Ahmed Aboul Gheit (Abul-Geit) pozvao je u subotu države svijeta da priznaju državu Palestinu sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da Jerusalem prizna za glavni grad Izraela.

Gheit je otvarajući hitan sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige rekao da je Trumpova odluka "osudila" zemlju koja ju je prihvatila i vladu koja ju je donijela.

Taj korak, prema Gheitu, postavlja pitanje o ulozi Washingtona kao mirovnog posrednika ne samo na Bliskom istoku već u cijelom svijetu.

"Ta odluka predstavlja legalizaciju okupacije", naveo je Gheit, misleći na izraelsku okupaciju u ratu 1967. i kasniju aneksiju Istočnog Jerusalema.

Palestinski šef diplomatije Rijad al-Maliki (Riyad) je rekao da Trumpova odluka "prikazuje njegovo neprijateljstvo i predrasude prema palestinskom narodu".

On je pozvao Arapsku ligu da podnese nacrt rezolucije koja osuđuje Trumpovu odluku Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG