Dostupni linkovi

Trump junior nije odgovorio Kongresu na pitanja o ocu i Rusima


Donald Trump Jr
Donald Trump Jr

Donald Trump junior odbio je odgovori na pitanja američkih zakonodavaca o razgovoru koji je imao sa svojim ocem, američkim predsjednikom, o sadržaju njegovog susreta sa Rusima 2016., rekao je Adam Schiff demokratski kongresmen u Komitetu za obavještajne službe.

Trump mlađi je govorio u Predstavničkom domu pred ovim komitetom iza zatvorenih vrata u srijedu, 6. decembra, u sklopu istrage koja se vodi o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Trump junior je rekao da nije rekao predsjedniku o sastanaku u junu 2016., sa zvaničnicima Trumpove kampanje i Rusima, uključujući i advokaticom Natalijom Veselnitskajom. Odbio je da kaže šta je rekao svom ocu nakon što je sastanak okriven u javnosti ranije ove godine.

Kongresmen Schiff je rekao da je Trump junior rekao Komitetu da ne može da govori o razgovorima sa svojim ocem zbog "advokat-klijent" privilegije, objasnivši da je jedan advokat bio prisutan kada je sa svojim ocem govorio o sastanku u junu 2016. i emailovima koji su to otkrili.

Schiff je doveo u pitanje da li je to validan razlog da ne odgovori Kongresu o sadržaju tih razgovora.

"Prema mom mišljenju nema "advokat-klijent privilegije" koja može štiti razgovor između oca i sina" rekao je on.

Susret Donlada Trumpa mlađeg sa Rusima 9. juna 2016., osim kongresnih tiijela istražuje i specijalni zastupnik Ministarstva pravde Robert Mueller, koji je do sada priveo i optužio nekoliko Trumpovih saradnika, Paula Manaforta, Ricka Gatesa, Georga Papadopulosa i Michaela Flynna.

Trump mlađi i Jared Kushner, zet i savjetnik američkog predsjednika, prisustvovali su sastanku sa nekoliko Rusa očekujući da će dobiti kompromitujuće informacije o Trumpovoj tadašnjoj rivalki Hillary Clinton.

Muller je takođe pokazao interesovanje za odgovor Bijele kuće kada je susret javno objelodanjen. Bijela kuća je rekla da je predsjednik bio umiješan u nacrt prve verzije ogovora, navodeći da se sastanak prevashodno ticao ruskog programa usvajanja.

XS
SM
MD
LG