Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irska očekuje novi predlog Velike Britanije o Brexitu


Natpisi pograničnih opština protiv Brexita na granici Irske i Severne Irske

Irska vlada očekuje da Velika Britanija do sutra predstavi novi predlog o izlasku iz Evropske unije (EU) Brexit, dok britanski zvaničnici rade na rešavanju pitanja granice sa Irskom zbog čega pregovori sa EU zastajkuju, prenela je agencija AP.

EU je ranije pozvala Veliku Britaniju da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti dalji pregovori o Brexitu.

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Brexita i Britanaca u EU, granici sa Irskom i finansijama.

Irski premijer Leo Varadkar izrazio je nadu da će britanska premijerka Tereza Mej do sutra predstaviti novi predlog oko pitanja granice.

Postojeća pravila dozvoljavaju gradjanima da slobodno prelaze granicu izmedju Irske, članice EU, i Severne Irske koja je u sastavu Velike Britanije. Irska je izrazila želju da tako i ostane posle istupanja Velike Britanije iz Unije, dok su pojedinici britanski lideri naveli da postoji mogućnost stvaranja granice.

Varadkar je ponovio da se Irska tome protivi i da neće promeniti stav.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je nedavno boravio u poseti Dablinu, upozorio je da ukoliko britanski predlog za rešavanje pitanja granice sa Irskom posle Brexita bude neprihvatljiv za Irsku, neće ga prihvatiti ni EU.

XS
SM
MD
LG