Dostupni linkovi

Mediji: Tvrda irska granica je opasnost po mir


Plakat protiv tvrde granice na neobilježenom prelazu između Irske i Sjeverne Irske.

Britanski i evropski mediji analizirali su prethodnih dana pitanje tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju 2019. što je postala jedna od najvećih prepreka u pregovorima o uslovima britanskog povlačenja, što je bila tema na 'Zašto?'.

Sjeverna Irska je bila jedva spomenuta u kampanji uoči prošlogodišnjeg referenduma o britanskom napuštanju Evropske unije jer su Britance više interesovali migracije i novac ali pitanje 500 kilometara duge granice koja razdvaja Sjevernu od Republike Irske a uskoro EU od Velike Britanije je postalo jedno od najtežih u pregovorima Londona i Brisela o razlazu, piše londonski sedmičnik u jednom od uvodnika.

Obje strane žele zadržati otvorenu granicu koja je utvrđena mirovnim sporazumom iz 1998. godine kojim su okončane tri decenije nasilja ali izlazak Velike Britanje iz carinske unije i jedinstvenog tržišta znači da granica ne može ostati neprimjetna kao što je danas, nastavlja ugledni list:

‘Najbolji način za izlazak iz ovog nereda bi bilo pomjeranje crvene linije o carinskom sporazumu. U britanskom intesesu bi bilo da ostane u carinskoj uniji bez obzira na irsko pitanje. Polovica britanske trgovine u robi je sa Evropskom unijom. Carinske kontrole bi izazvale kašnjenja i gomilu birokratije.’

Pristalice Brexita ne želi ni čuti za ovo, iako bi napuštanje druge crvene linije, a to je posvećenost nevidljivoj granici, donijela nešto još gore, pored toga što bi obje strane bile siromašnije, zaključuje Economist:

‘Mnogo ozbiljnije je što bi to narušilo uslove Dogovora na Veliki petak, koji je okončao sukob u kojem je poginulo 3.600 ljudi i koji je čitavo Irsko ostrvo uputio prema miru.’

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je tokom posjete dijelu Belfasta koji je je nekada bio episcentar sukoba između katolika i protestanata odmjerenim rječnikom upozorio je da se izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće odraziti samo na trgovinu i ekonomiju, piše francuska agencija France Press (AFP) u analizi problema granice.

Brexit se također tiče i mira koji se ne može uzeti zdravo za gotovo dvije decenije nakon Dogovora na Veliki petak koji je izbrisao granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske, smatra France Press.

Agencija citira Coveneyove riječi da je njegova vlada pokušala da problem ne predstavi kao ‘unionisti protiv nacionalista’ ali da ‘Sjeverna Irska ‘nije kao ostatak Velike Britanije i bilo ko ko se pretvara da to nije tako zavarava ljude’.

Pomirenje je učinilo čuda na obje strane, počev od ekonomije pa do zdravstvene njege i kulture zbog čega bivši svećenik i gost Coveyove delegacije Denis Bradley, koji je nakon okončanja nasilja pomogao reformu policije u Sjevernoj Irskoj, kaže da ponovno podizanje granice ne dolazi u obzir:

‘Možete postaviti granicu gdje god hoćete ali ovdje ne.’

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG