Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp podržao republikanca optuženog za pedofiliju


Američki predsednik Donald Tramp danas je podržao republikanskog kandidat za upražnjeno mesto u Senatu Roja Mura koji je optužen za neprikladne odnose s maloletnicama.

Ovo je, kako javlja Rojters, najsnažnija Trapmova podrška Muru koji se nadmeće za mesto u Senatu Kongresa SAD iz Alabame, upražnjeno postavljenjem tadašnjeg senatora Džefa Sešonsa za ministra pravde, stavši danas na Tviteru iza kandadata kojem je znatno pao rejting pošto je više žena reklo da ih je Mur zavodio ili napadao dok su bile maloletne.

"Odbijanje demokrata da daju makar jedan glas za ogromne poreske rezove je razlog zašto nam je potrebna pobeda republikanca Roja Mura u Alabami", naveo je Tramp na Tviteru.

On je dodao da bi pobeda demokrate Daga Džonsa ugrozila republikanske planove za niske poreze, oštru borbu protiv kriminala, kao i snažnu politiku o vojsci i granicama.

“Potreban nam je njegov glas da bismo zaustavili kriminal, ilegalnu imigraciju, (izgradili) zid na granici (sa Meksikom)… i još mnogo toga. Ne Džonsu, Pelosijevoj i Šamerovoj marioneti!” napisao je Tviter, misleći na lidere Demokratske stranke u Predstavničkom domu i Senatu Nensi Pelosi i Čaka Šamera.

Tramp je u više navrata kritikovao Džonsa, nekadašnjeg američkog tužioca, ali je prethodno podržavao Murovog republikanskog rivala Lutera Strejndža.

Iako ga podržava ogranak partije u Alabami, vodeći republikanci su tražili da se Mur povuče iz trke, dok su neki konzervativni poslanici rekli čak da razmatraju da ga izbace Mura iz Senata ako pobedi na izborima 12. decembra.

Mur (70) je optužen da je pre 40-tak godina napao ili zlostavljao tinejdžerke, starosti 14 i 16 godina, kao i da je pokušao da se sastane s još nekoliko. Mur je odbacio optužbe i rekao da nikada nije izlazio s "maloletnim" ženama te da je sve ovo “prljava politika”.

Mur je sve do iznošenja optužbi bio ubedljiv favorit za pobedu u Alabami, čvrstom uporištu Republikanske partije, ali ga je Džons u jednom trentku pretekao u anketama, mada Mur opet vodi.

XS
SM
MD
LG