Dostupni linkovi

Čović i Izetbegović: Evropski put nema alternativu


Bakir Izetbegović, Johanes Han i Dragan Čović
Bakir Izetbegović, Johanes Han i Dragan Čović

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i član Predsedništva Bakir Izetbegović danas su u razgovoru sa komesarom EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom istakli da evropski put nema alternativu uprkos trenutnoj situaciji.

Čović i Izetbegović izrazili su uverenje da će sve obaveze biti ispunjene na vreme da bi BiH u bližoj budućnosti mogla dobiti kandidatski status.

U tom smislu oni su podsetili na zaključak Predsedništva BiH koji obavezuje na finalizaciju Upitnika Evropske komisije i njegov prevod, zaključno s 15. decembrom, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što će Balkan biti u fokusu predsedavanja Bugarske Savetom EU u prvoj polovini 2018. godine i što će jedan od prioriteta biti EU budućnost Balkana.

Tokom razgovora o procesu EU integracija BiH, te napretku koji je napravljen u tom smislu, istaknut je značaj održavanja samita Balkan-EU u Sofiji, 17. maja 2018. godine.

Na sastanku je naglašeno da ohrabruju i najave da će tokom predsedavanja Austrije Savetom EU u drugoj polovini 2018. godine visoko mesto na njihovoj agendi predsedavanja zauzeti Balkan i njegovo integrisanje u EU.

Naglašena je važnost korištenja pozitivnog trenda u svetlu predstojećih predsedavanja zemalja koje veoma dobro poznaju situaciju u regionu i spremne su da integracioni proces Balkana drže visoko na agendi EU, navodi se u saopštenju.

Han je izrazio predanost EU perspektivi BiH, te je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da nastave kontinuirano sprovođenje neophodnih reformi, kao i što skorije dostavljanje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji, dodaje se u saopštenju.

U ime člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića sastanku je prisustvovala savetnica Marija Milić.

XS
SM
MD
LG