Dostupni linkovi

Iranski ministar: Nema pregovaranja o balističkom programu


Balistička rekata, Iran
Balistička rekata, Iran

Francuska bi trebala znati da balistički program Irana nije pitanje o kojem se može pregovarati, izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qassemi (Kasemi).

On je rekao da francuski zvaničnici, kao i zvaničnici drugih zemalja, trebaju obratiti pažnju na regionalni razvoj u posljednjih nekoliko decenija i velike promjene u odnosu na prošlost.

"Islamska Republika Iran definitivno neće pregovarati o pitanjima odbrane i balističkog programa", izjavio je Kasemi.

Tenzije između Teherana i Pariza porasle su prošlog mjeseca, kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) izjavio da bi Iran trebao biti manje agresivan u regionu i da razjasni pitanje balističkog programa.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (Žan-Iv le Drijan) je tokom posjete Saudijskoj Arabiji osudio iranska "hegemonistička iskušavanja".

Iranski predsjednik Hassan Rouhani (Hasan Rohani) je tokom ranijeg telefonskog razgovora sa Macronom izjavio da bi Francuska mogla igrati produktivnu ulogu na Bliskom istoku "realističnim i nepristrasnim pristupom".

Državni mediji Irana su prenijeli da je Rouhani rekao Macronu da je Teheran spreman razvijati odnose sa Parizom na bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima, bazirano na međusobnom poštovanju i zajedničkim ciljevima.

XS
SM
MD
LG