Dostupni linkovi

Obama radi na poboljšanju američko-kineskih odnosa


Barak Obama
Barak Obama

Bivši američki predsednik Barak Obama sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i izrazio nadu da će odnosi dve zemlje da se poboljšaju, javila je danas kineska televizija.

Obama boravi u Kini u trenutku kada rastu tenzije oko Severne Koreje, i kada SAD traže od Kine, glavnog severnokorejskog ekonomskog partnera da pojača pritisak na tu zemlju.

Obama koji je u utorak stigao u Kinu u okviru turneje predavanja, sastao se juče sa kineskim predsednikom u rezidenciji Diaojutaij u Pekingu, koja se često koristi za prijem stranih zvaničnika koji borave u glavnom gradu Kine.

Obama je rekao predsedniku Siju da želi da nastavi da igra pozitivnu ulogu u jačanju uzajamnog razumevanja i odnosa saradnje između SAD-a i Kine, navela je kineska državna televizija.

Obama je rekao da je u interesu dve zemlje da razvijaju konstruktivne odnose, prenela je ta televizija.

Si je rekao da Kina i SAD dele zajednički interes i odgovornost u očuvanju svetskog mira i stabilnosti.

Posle najnovijeg južnokorejskog lansiranja balističkog projektila SAD su zapretile da će potpuno uništiti severnokorejski režim u slučaju rata. Međutim, američki poziv na sankcije i međunarodnu izolaciju Pjongjanga su odbacili Moskva i Peking.

XS
SM
MD
LG