Dostupni linkovi

Savjetnica Penca: Samanjiti uticaj Rusije na Balkanu glavni prioritet SAD


Mike Pence,‬ potpredsjedik SAD u redovnoj je komunikaciji sa Mogherni o Zapadnom Balkanu

SAD nijesu spremne da ostave vakum na Zapadnom Balkanu, rekla je specijalna savjetnica potpredsjednika SAD Mikea Penca za Evropu i Rusiju, Molly Montgomery na konferenciji „Balkan naprijed“ koja je u organizaciji Atlanskog vijeća počela u Vašingtonu.

„Očigledno u posljednjih nekoliko godina smo svjedočili pojačanom angažmanu Rusije na Balkanu i njihovon malignom uticaju. I vidimo da koriste istu vrstu oruđa koju već odavno koriste na mjestima kao što su Ukrajina i Baltik"

"Pokušaj puča u Crnoj Gori bio je najdrmatičniji primjer, ali takođe smo vidjeli pokušaje izolacije Kosova, kao i podršku antidejtonskoj secesionističkoj retorici u Bosni i Hercgovini,“ rekla je Motgomery.

Savjetnica potpredsjednika SAD, takođe je kao jedan od problema naglasila široko rasprostranjenu kampanju širenja dezinforamcija i lažnih vijesti u cilju stvarnja nepovjerenja i podrivanja prozapadnih politika i lidera.

„I sve se to uklapa u glavni cilj pokušaja podjele susjeda i partnera i usporavanja procesa zemlja Zapadnog Balkana prema EU i NATO. Na žalost, Rusi su našli plodno tlo u regionu za takvo djelovanje i to zbog stvari kao što su institucionalne slabosti, opadanje demokratije, sve čemu svjedočimo posljednjih nekoko godina, te endemska korupcija i istorijske podjele bazirane na etničkoj pripadnosti,“ podsjeća Molly Montgomery.

Montgomery kaže da ostaje pitanje "šta možemo učiniti". Najvažnije pitanje po njenom sudu je smanjiti uticaj Rusije, a to se može učiniti snaženjem institucija svih balkanskih država u pravcu reformskih procesa koji se traže na putu ka EU.

Kako je rekla, pošto se ciljevi u potpunosti poklapaju, to je ujedno i velika prilika za potvrdu zajedničkog pristupa EU i SAD.

Savjetnica Mike Penca je, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, potvrdila je da potpredsjednik SAD-a, u redovnom kontaktu sa šeficom EU diplomatije Federicom Mogherini.

Na koferencije je na sesiji o "invsticijama u budućnost" govorio i američki senator Ron Johnson, koji je rekao da ekonomska budućnost Balkana definitvo leži na Zapadu.

Ključno pitanje je, po njegovom mišljenu, kako osigurati bezbjednost, jer to već odavno ne podrazumijeve samo mir već i osiguranje vladavine prava i sigurnost investicija te na koji način to plasirati.

Senator Johnson kaže da je crnogorskom premijeru rekao kako je bio zadivljen ljepotama Crne Gore i da je zaključio da je Crnoj Gori potrebno ministarstvo marketinga, da bi znali kako da te ljepote valoriziju.

Jedno od najvažnijih pitanja je, kaže Johnson, kao zaustaviti odlazak mladih ljudi i omogućiti im sigurnu budućnost kod kuće.

„Nedavno istraživanje je pokazalo da 50 posto mladih u Crnoj Gori želi da radi u državnoj adaministraciji, radi sigurnosti. U Srbiji čak 70 posto,“ naveo je američki senator i rekao da treba učiniti nešto za te mlade ljude, prije svega da bi sigurnost za sebe tražili van tog sistema.

Takođe je rekao daje bio bio iznenađen kada mu je premijer Makedonije Zoran Zaev rekao da je njegov ključni prioritet zaustaviti odlazak mladih iz zemlje.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić takođe je na panelu priznao, da je bezbjednost ključno pitanje za privlačenje investicija.

„Jer bez stabilnosti niko ne želi da investira u nestabilne zemlje regiona“ rekao je Dačić koji je ipak zaključio da „smo mi na Balkanu jedni drugima najvažniji ekonomski partneri.“

Šef diplomatije Kosova Bedžet Pacoli, govereći sa državne funkcije ali i pozicije uspješnog biznismena, pobrojao je sve ključne uslove za privlačenje stranih investicija, a potom je podsjetio Dačića da je nužno prekinuti i sa monoplima radi fer ekonomske utakmice.

"Srbija ima monopol, i transportni i telekomunikacioni i energetski na Kosovu" kaže Pacoli.

Pacoli je pozvao Dačića da zaborave prošlost da bi vidjeli budućnosti.

Uz ministre vanjskih poslova država Zapadnog Balkana i brojne eksperte konferenciji u organizacije Atlanskog vijeća, prisustvuju i nekoliko američkih senatora kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD0, Hoyt Brian Yee.

XS
SM
MD
LG