Dostupni linkovi

Srbija: Završeno suđenje žandarmima, presuda 8. decembra


Parada ponosa u Beograd, 2014.

Suđenje osmorici žandarma zbog optužbi da su na Paradi ponosa 2014. godine napali braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda i dvojicu pripadnika vojne formacije Kobre, završeno je danas pred Višim sudom u Beogradu, a izricanje presude zakazano je za petak 8. decembar.

Glavni pretres završen je iznošenjem završnih reči optuženih Radeta Matića i Slavka Stojanovića.

Rade Matić istakao je da tužilac nije imao osnova da navede da je motiv njegovog i postupanja njegovih kolega to što su želeli osvetu zbog hapšenja žandarma Nikice Ristića dve nedelje ranije.

Nikica Rastić se tereti da je prekoračio ovlašćenja i naneo povrede Ranku Paniću 29. jula 2008, tokom protesta zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, od kojih je Panić kasnije preminuo.

"Nemam nikakav motiv da se svetim bilo kome, čoveka nisam ni poznavao", rekao je Rade Matić i dodao da on voli posao od kojeg živi.

Slavko Stojanović je kazao da mu je savest čista i da je u svemu postupao po zakonu.

"Nema za šta da me grize savest, meni je savest čista", istakao je Stojanović.

Ostali optuženi pridružili su se završnim rečima svojim advokata.

Prethodno su završne reči izneli tužilac i advokati ostećenih i odbrane.

Tužilaštvo za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za Radeta Matića godinu, dok su advokati odbrane ocenili da je oslobađajuća presuda jedino pravično rešenje sudskog procesa.

Žandarmi su optuženi da su kao saizvršioci počinili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne dužnosti uz zlostavljanje i mučenje, a preciziranjem optužnice žandarm Rade Matić tereti se za zloupotrebu službenog položaja.

Svi optuženi u procesu koji je počeo 30. aprila 2015. negirali su krivicu i naveli da su 28. septembra 2014. postupali po zakonu.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva se terete Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

XS
SM
MD
LG