Dostupni linkovi

Meta u Medveđi: Nova epoha saradnje Srbije i Albanije


Moj dolazak u Medveđu predstavlja jasnu poruku da smo za saradnju i zajednički rad, rekao je u nedelju predsednik Albanije Ilir Meta na početku neformalne posete ovoj opštini na jugu Srbije.

„Nalazimo se u novoj epohi saradnje Srbije i Albanije. Naša težnja je da ojačamo put prema Evropi“, rekao je Meta novinarima uoči početka neformalnog sastanaka sa predsednikom opštine Nebojšom Arsićem i albanskim i srpskim odbornicima.

Na pitanje reportera Radija Slobodna Evropa, o kojim temama će se razgovarati, na sastanku, Meta je rekao da će teme biti raznovrsne, ali da je težnja da se ojača zajednička saradnja.

„Verovatno ćemo razgovarati o sportu, ali signurno i o kulturi“, rekao je Meta.

Delegaciju albanskog predsednika koji, kako je najavljeno, dolazi u privatnu posetu, oko podne je dočekao šef Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Na pitanje medija zbog čega kao prvi čovek Albanije dolazi u privatnu posetu opštini Medveđa, Meta je rekao da taj detalj nije od naročitog značaja, te da je u ponedeljak pozvan da poseti Gnjilane, a da je odlučio da dan ranije poseti Medveđu, što mu je, kaže, odavno želja.

„Budite sigurni da je lokalna samouprava u stanju da omogući da se ojačaju i razvojni kapaciteti i međuljudski odnosi u ovom kraju“, rekao je Meta.

On je pozvao predsednika opštine Medveđa i njegove saradnike da posete Tiranu.

Šef koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković rekao je medijima da je dolazak dogovoren u saradnji sa Ambasadom Srbije u Tirani, te da je albanska strana izrazila želju da ovo bude neformalna poseta.

„Tačno je da je nivo jednog predsednika da ga dočeka predsednik države, ali ako je on izrazio želju da to bude privatna poseta, mene su nadležni državni organi odredili da budem domaćin njegove posete“, rekao je Stanković.

Stanković je dodao da će jedna od tema na sastanku biti i pitanje udžbenika na albanskom jeziku, ali i o drugim temama koje se tiču albanske zajednice u Srbiji.

„Možemo da razgovaramo i o upotrebi zastave i grba, obavestićemo ga da Srbija zahteva od nacionalne manjine Albanaca da naprave svoju zastavu i grb u skladu sa međunarodnim propisima. Obavestićemo ga da imamo inicijativu da se razgovori sa albanskim predstavnicima o zahtevima u sedam tačaka nastave“, rekao je Stanković.

Albanskog predsednika su Ispred hotela „Gejzer“ u Sijarinskoj banji, nadomak Medveđe, dočekali albanski odbornici u ovoj opštini, kao i predsednik opštine Nebojša Arsić.

Meta će u ponedeljak obići osnovnu školu u obližnjem selu Tupale, u kojem živi albansko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG