Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin potpisao zakon, strani mediji mogu da budu 'strani agenti'


Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon koji omogućava označavanje medija kao "stranih agenata", što je reakcija na obavezu ruske televizijske kuće Russia Today da se tako registruje u SAD.

Zakon, koji je donji dom parlamenta usvojio sredinom meseca a gornji ove nedelje, objavljen je na zvaničnom sajtu sa pravnim dokumentima i stupa na snagu odmah.

Prema zakonu, svi strani mediji koji rade u Rusiji mogli bi biti označeni kao "strani agenti" na osnovu odluke ministarstva pravde.

Predvidja se obaveza entiteta da vlastima daju informacije o svojoj finansijskoj situaciji i da u svim svojim dokumentima naznače da su "strani agenti".

Formalno, novi tekst samo proširuje zakon iz 2012, koji se do sada odnosio samo na nevladine organizacije.

Kao prve potencijalne mete novog zakona pominju se radio stanice Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio sloboda, koje finansira američki Kongres.

"U ovom trenutku ne možemo spekulisati o efektima novog zakona, jer nijedna novinska organizacija još nije bila označena 'stranim agentom', a ograničenja koja se odnose na takve 'agente' nisu objavljena", izjavio je predsednik Radija Slobodna Evropa Tomas Kent.

"Ostajemo posvećeni nastavku novinarskog rada u interesu pružanja tačnih i objektivnih vesti našoj publici na rauskom govornom području", rekao je Kent.

Zakon su kritikovale i organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) i Amnesti internešenel (Amnesty International).

XS
SM
MD
LG