Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novinari traže sastanak sa srpskom tužiteljkom


Zagorka Dolovac

Novinarska i medijska udruženja zatražila su sastanak sa republičkom javnom tužiteljkom Srbije Zagorkom Dolovac, te je pozivaju da tom prilikom objasni razloge zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara napadnutih na dan polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja ove godine.

Kako se navodi u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, zatraženo je da se sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara Srbije, uz prisustvo tužiteljke, održi najkasnije u roku od deset dana.

Od tužiteljke Dolovac se očekuje da saopšti hoće li preduzeti mere na anuliranju posledica odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu koje je prošle sedmice odbacilo krivične prijave novinara napadnutih ispred Doma Narodne Skupštine, o čemu postoje i fotografije.

"O daljem statusu asocijacija i udruženja u Stalnoj radnoj grupi odlučićemo nakon što dobijemo odgovore na ova pitanja, a do tog sastanka ne vidimo razloga za ponovo sastajanje Radne grupe čiji smo članovi", stoji u saopštenju tri novinarske asocijacije.

Takođe, potpisnici najavlju da će u dogovoru sa oštećenim novinarima preduzeti sve pravne poteze kako bi se zaštitila njihova prava.

"Uvereni smo da je nakon pomenute odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada smo ušli u Stalnu radnu grupu", navedi se i podseća da ključni slučajevi iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića, te postavljanja bombe pod prozor novinara Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, i dalje nisu rasvetljeni.

"Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja Grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima", precizira se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG