Dostupni linkovi

Hariri nakon susreta sa Sisijem u Kairu, na putu ka Bejrutu


Libanski predsjednik u ostavci Saad Hariri napustio je Kairo i na putu je ka Bejrutu, objavio je Reuters.

Hariri je iz Franacuske u kojoj je boravio od subote stigao u glavni grad Egipta gdje je razgovarao sa predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

U Kairu ga je dočekao na aerodromu ministar zadravlja i egipatski ambasador u Bjerutu kao i libanski u Kairu, saopštila je njegova press služba. Odmah po dolasku otišao je u predsjedničku palatu gdje su nakon razgovora dvojica lidera večerali.

Prije susreta Haririja sa Sisijem, i predsjednik Libana Michel Aoun, koji je saveznik Hezbolaha, libanskih šiitskih milicija bliskih Teheranu, ali je u dobrim odnosima i sa Haririjem, razgovarao je sa egipatskim predsjednikom.

Egipatsko predsjedništvo je reklo da su Sisi i Aoun "podcrtali važnost očuvanja stabilonosti Libana kao i njegovih nacionalnih interesa":

Hariri će kako se očekuje sapštiti po dolasku u glavni grad svoje zemlje ostaje li pri odlucii o ostavci koju je iznenada objavio iz Rijada 4. novembra, gdje se pod čudnim okolnostima zadržao do 18. novembra kada je otputovao za Pariz.

Predsjednik Libana Michel Aoun odbio je da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati i zvanično podnese ostavku ili ponovo razmotri svoj potez.

Aoun je takođe optužio Rijad da drži Haririja u zatočeništvu, u momentu spekulacija da je na ostavku bio primoran.

Hariri i Saudijska Arabija su to porekli i on je dvije sedmice kasnije doputovao iz Rijada u Pariz, gdje ga je dočekao predsjednik Francuske Emmanuel Macron uz državne počasti.

O situaciji u Libanu danas su telefonom razgovarali i francuski predsjednik Emmanuel Macron i iranski predsjednik hasan Rohani.

"Francuska može igrati produktivnu ulogu na Bliskom istoku zauzimajući " realističan i nepristrasan pristup" rekao je Rohani francuskom predsjednku.

Tenzije između Teherana i Pariza izbile su prošle sedmice nakon što je Macron rekao da bi Iran trebalo da bude manje agresivan u regionu i da bi trebalo da objasni svoj balistički program.

Nakon Haririjeve ostavke i boravka u Rijadu, Maron se uključio u rješavanje nastale krize, između ostalog i zato što je libanski predsjednik i državljanin Francuske, a Liban je nekada bio pod njihovim protektoratom.

XS
SM
MD
LG