Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hariri putuje u Kairo, pa u Liban


Hariri sa Macronom u Jelisejskoj palati u subotu 18. novembra

Premijer Libana u ostavci Saad Hariri odlazi u utorak, kako se očekuje, iz Pariza u Kairo, gdje Arapska liga drži sastanke zbog napetosti u regionu, a potom će se vratiti kući u Bejrut da saopšti politički stav.

Hariri je u subotu doputovao u Pariz iz Saudijske Arabije, gdje je izneneda 4. novembra objavio ostavku, što je izazvalo krizu u Libanu.

Objavljujući ostavku, u unapred snimljenom obraćanju preko saudijske televizije, Hariri je optužio Iran i libanski proiranski Hezbolah da se miješaju u poslove arapskih zemalja, izrazivši bojazan za bezbijednost.

Predsjednik Libana Michel Aoun odbio je da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati i zvanično podnese ili ponovo razmotri svoj potez. Aoun je takođe optužio Rijad da drži Haririja u zatočeništvu, u momentu spekulacija da je na ostavku bio primoran.

Hariri i Saudijska Arabija su to porekli i on je dvije sedmice kasnije doputovao iz Rijada u Pariz, gdje ga je dočekao predsjednik Francuske Emmanuel Macron uz državne počasti. Macron ulaže ogromne napore da se razriješi nastala kriza, budući je Liban nekada bio francuska kolonija, a Hariri ima i državljanstvo Francuske.

Prije odlaska u Kairo, Hariri je djelovao prilično opušteno za čovjeka čija je zemlja u političkom haosu, navode agencije.

Predsjednik Libana, maronitski hrišćanin, blizak je Hezbolahu, ali je takođe imao dobre odnose s Haririjem, sunitskim muslimanom koji ima podršku Saudijske Arabije.

Hariri je danas iz svoje rezidencije u elitnom pariskom kvartu izašao u šorcu, majici i patikama, iako je temperatura bila samo devet stepeni Celzijusa, da džogira.

XS
SM
MD
LG