Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Steinmeier apeluje na nove pregovore o vladi u Njemačkoj


Frank-Waleter Steinmeier, predsjednik Njemačke

Njemački predsjednik Frank-Waleter Steinmeier apelovao je na Zelene i Slobodne demokrate da obnove pregovore o stvaranju koalicije u toj zemlji, dan nakon što je kancelarka Angela Merekl nakon propalih pregovora o formiranju vlasti, nagovijestila mogućnost novih izbora.

Predsjednik Njemačke susrijeće se sa strančkim liderima nakon što su za vikend propali pregovori između bloka kancelarke Merkel CDU-CSU i Zelenih i Slobodnih demokrata.

Kolaps pregovora predstavlja do sada najozbiljniju prijetnju poziciji Angele Merkel od kada je preuzela Njemačku vladu prije više od decenije.

Predsjednik Njemačke Steinmeier, socijaldemokrata i bivši ministar vanjskih poslova, pozvao je političke lidere da ponovo rezmotre svoje pozicije i još jednom pokušaju da formiraju vladu.

Frank-Waleter Steinmeier će kasnije u utorak održati sastanak sa liderima Zelenih i Slobodnih demokrata.

Steinemeierov SPD, stranka lijevog centra ponovila je da neće pristati na nove pregovore o formiranju takozvane velike kolicije, kako je to bilo u prošlom manadatu vlade. Socijaldemokrate su to platili najlošijim rezultatom na izborima od II Svjetskog rata.

Merkel sa druge strane nije pristalica manjinske vlade.

Peter Altmaier, vršilac dužnosti ministra finasija Njemačke i blizak saradnik kancelarke, pozvao je stranke da ne bježe od svoje odgovornosti već "da formiranje nove lade bude primarni cilj svih."

Merkel je vodila tri koalicione vlade od kada je preuzela dužnost 2005. Pregovori su u nedjelju propali zato što je probiznis stranka Slobodnih demokrata (FDP) izašla iz maratonskih pregovora sa Hrišćansko demokratskom unijom i njenom sestrinskom strankom iz Bavarije, Hrišćansko socijalnom unijom i Zelenom strankom.

XS
SM
MD
LG