Dostupni linkovi

Mugabe odbija da podnese ostavku


Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe najavio da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sledećeg meseca, iako ga je ta stranka smenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora, prenosi Rojters.

Vladajuća partija Zimbabvea, Zanu-PF, razrešila je predsednika države Mugabea sa pozicije lidera stranke, objavio je BBC. Umesto njega postavljen je bivši potpredsednik Emerson Mnangagva.

Takođe, Mugabe je dobio rok do ponedeljka u podne da se posle 37 godina sam povuče sa pozicije šefa države, prenosi Rojters.

Stranka je najavila da će u suprotnom pokrenuti proceduru za impičment, odnosno smenu Mugabea sa mesta šefa države na sednici parlamenta Zimbabvea koja je zakazana za utorak.

Mugabeovi najbliži politički saveznici tražili su od njega da se sam povuče dok se pritisak pojačava nakon vojne intervencije i građanskih protesta. Podmladak stranke, koji mu je bio lojalan, u međuvremenu je Mugabeu okrenuo leđa.

"Pozivamo na proterivanje gospođe Mugabe iz ZANU-PF zauvek. Kao i da predsednik, drug Robert Mugabe odstupi sa mesta predsednika, prvog sekretara stranke i predsednika republike Zimbabve. Da bi mogao da predahne kao stariji državnik”, poručila je predstavnica Omladinske lige Jeukaj Simenegavi.

Devet od 10 ogranaka te partije smatraju da Mugabe treba da odstupi i da će takva odluka najverovatnije biti doneta na nedeljnom sastanku najvišeg, Centralnog odborastranke.

Kris Mutsvange, predstavnik Udruženja ratnih veterana, rekao je za Rojters uoči sednice Centralnog odbora, da će Mugabe biti uklonjen iz partijskog rukovodstva, dok će supruga Grejs izgubiti mesto na čelu ogranka žena stranke Zanu PF.

Istovremeno, kasnije tokom dana najavljen je nastavak razgovora Mugabea sa vojnim zvaničnicima o povlačenju sa funkcije predsednika države na kojoj se nalazi trideset sedam godina, objavili su svetski mediji.

Državna televizija je izvestila da će posredovanje u razgovorima obaviti sveštenik Katoličke crkve.

Mugabe se od srede, kada je vojska izvela prevrat u državi, nalazi u svom domu u uslovima kućnog pritvora.

Šef poslaničke grupe opozicije Inosent Goneze rekao je da će parlament Zimbabvea sigurno pokrenuti proceduru opoziva Mugabea.

"Ako Mugabe ne podnese ostavku do utorka, onda sigurno pokrećemo proceduru o opozivu", rekao je Goneze agenciji AP.

Desetine hiljada građana Zimbabvea izašlo je na gradske ulice u subotu slaveći vojni prevrat i tražeći od predsednika Mugabea da napusti tu funkciju. Cepali su fotografije sa njegovim likom i marširali do njegove rezidencije i prostorija u kojima radi.

Robert Mugabe se, prvi put od vojnog prevrata, u javnosti pojavio u petak. Održao je govor na univerzitetu čiji je posačni dekan.

Intervencija vojske u Zimbabveu dogodila se u sredu pošto je devedeset trogodišnji Mugabe smenio svog zamenika Emersona Mnangagvu. Taj potez je u vojnim krugovima protumačen kao otvaranje puta Mugabeovoj supruzi Grejs da ga nasledi na poziciji predsednika države.

Vojnici su potom u sredu zauzeli sedište državnog emitera, a potom je general major Sibuisiso Mojo obelodanio da su Mugabe i njegova porodica na sigurnom. Saopšteno je da su na meti vojske “kriminalci u okruženju predsednika” negirajući da je izveden državni udar.

Robert Mugabe je neprestano je na vlasti u Zimbabveu od 1980, kada je ta zemlja izborila nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Prvo je bio premijer te zemlje, a 1987. nakon ustavnih promena postaje predsednik države - u kojoj je 1990. ukinut senat.

Mugabe, kontroverzni predsednik koga prate optužbe za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje, od 2002. je na meti evropskih i američkih sankcija.

XS
SM
MD
LG