Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zimbabve: Robert Mugabe u kućnom pritvoru


Vojska na ulicama Hararea, Zimbabve

Robert Mugabe, predsednik Zimbabvea, nalazi se u kućnom pritvoru u državnoj prestonici Harareu, izjavio je Džejkob Zuma (Jacob Zuma) južnoafrički predsednik. Zuma je preneo da mu je Mugabe u telefonskom razgovoru rekao da je “zatvoren u svoj dom, ali da je sve u redu”.

Vojska Zimbabvea prethodno je saopštila da je preuzela vlast u toj afričkoj zemlji, istovremeno uveravajući javnost da je Robert Mugabe, koji državničku funkciju obavlja punih 37 godina, na sigurnom, objavili su svetski mediji. Motiv je, kako je istaknuto, obračun sa odgovornima za ekononski i socijani sunovrat.

“Uveravamo naciju da je njegova ekscelencija predsednik Republike Zimbabve i komandant Oružanih snaga Robert Mugabe na sugurnom i bezbednost im je zagarantovana”, poručio je u javnom obraćanju nakon upada vojske u zgradu državne televizije Sibusiso Moyo, koji je predstavljen kao portparol vojnih snaga.

Sa druge strane, na Tviter nalogu vladajuće stranka Zimbabvea Zanu-PF objavljeno je da je predsednik Mugabe u pritvoru.

Svetske agencije izvestile su da se iz pojedinih delova prestonice Zimbabvea Hararea u sredu ujutru čula pucnjava iz teškog i artiljerijskog naoružanja. BBC je pak javio da je poprište pucnjave bilo severno predgrađe prestonice gde inače žive zvaničnici vlade. Nema informacija o eventualnim žrtvama.

Vojska i oklopna vozila su raspoređeni na ulicama prestonice Hararea još od utorka.

Inače, akcija vojnih snaga izvedena je neposredno pošto je Mugabe otpustio svog zamenika Emersona Mnangagvu koji je važio za njegovog naslednika na mestu predsednika.

Taj potez izazvao je nesuglasice između Mugabea i načelnika Generalštaba vojske Konstantina Čivenge (Constantino Chiwenga).

Devedeset-trogodišnji predsednik Mugabe se još nije oglasio, dok vojska negira da je u Zimbabveu izveden državni udar.

“Na našoj meti su kriminalci oko predsednika Mugabea koji uzrokuju socijalnu i ekonomsku patnju s namerom da ih privedemo pravdi. Kada okončamo misiju očekujemo da će se stanje vratiti u normalu”, jedna je od poruka vojske upućena putem državne televizije.

Napetost u Zimbabveu izazvala je brojne reakcije u međunarodnoj zajednici. Evropska unija pozvala je na dijalog i mirno rešenje krize.

Boris Džonson, britanski šef diplomatije označio je stanje u Zimbabveu kao “veoma nejasno”, apelujući na sve strane da se uzdrže od nasilja.

"Veoma pomno pratimo situaciju. Najvažnije je da istaknemo da svi želimo da Zimbabve bude stabilan i uspešan. Ključno je da se ne upotrebljava sila”, rekao je Džonson.

Forin ofis (Foreign office) je savetovao državljane Britanije da “ostanu u svojim domovima dok situacija ne postane jasnija”, dok je ambasada SAD-a apelovala na američke državljane da “budu na sigurnom dodaljeg”. Kina, najveći spoljnotrgovinski partner Zimbabvea, saopštila je da pomno prati stanje u toj zemlji, nadajući se da će uključene strane naći rešenje za unutrašnja pitanja.

Robert Mugabe je neprestano je na vlasti u Zimbabveu od 1980, kada je ta zemlja dobiila nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Prvo je bio premijer te zemlje, a 1987. nakon ustavnih promena postaje predsednik države - u kojoj je 1990. ukinut senat.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG