Dostupni linkovi

Nemački sud: Kuvajt ervejz može da zabrani let Izraelcima


Nemački sud u Frankfurtu je presudio da je “Kuvajt ervejz” (Airways) imao pravo da odbije da primi u avion izraeslkog građanina zbog njegovog državljanstva. Jevrejske grupe ističu da ovakva presuda odobrava antisemitizam, prenosi Rojters.

Sud je oceno da je kuvajtski avioprevoznik samo poštovao zakone svoje zemlje a koja ne priznaje državu Izrael, dodajući da nije na nemačkom pravosuđu da donosi presude o kuvajtskom zakonodavstvu.

Nemački zakon protiv diskriminacije se primenjuje samo u slučajevima omalovažavanja na rasnoj, etničkoj ili verskoj osnovi, ali ne i državljanstva.

Advokat oštećenog Izraelca, kome je onemogućen let za Bankok, rekao je da će se žaliti na presudu.

“Ovo je sramna odluka za demokratiju i Nemačku u celini”, kazao je pravni zastupnik Nejten Gelbart.

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj je saopštio da kuvajtski zakon podseća na nacističku politiku. U sličnim slučajevima u Švajcarskoj i SAD, sudovi su presudili u korist Izraelaca koji su tužili kuvajtsku kompaniju.

“Neprihvatljivo je da je dozvoljeno poslovanje stranoj kompaniji u Nemačkoj koja se pridržava duboko antisemitskih zakona”, navodi Centralni savet Jevreja.

Gradonačelnik Frankfurta Uve Beker je takođe kritikovao odluku suda.

“Avioprevozniku koji praktikuje diskriminaciju i antisemitizam odbijanjem da prevozi izraelske putnike, ne bi trebalo dozvoliti da poleće ili sleće u Frankfurtu, kazao je Beker.

XS
SM
MD
LG