Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sinđelić: 'Moskva nije angažovala ljude u pokušaju terorizma'


Aleksandar Sinđelić, Podgorica

Aleksandar Sinđelić, svedok saradnik crnogorskog tužilaštva u slučaju protiv optuženih za navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori, izjavio je danas u sudnici u Podgorici da prema njegovom saznanjima zvanične vlasti Rusije nisu angažovale ruskog državljanina Eduarda Šišmakova za organizovanje prevrata oktobra prošle godine.

Sinđelić je u sudnici, odgovarajući na pitanje advokata, saopštio da je Šišmakov, optužnicom označen za organizoatora neuspele zavere, "svo vreme imao koordinaciju" sa liderima opozicionog Demokratskog fronta, kojima se takođe sudi da su bili deo organizacije koja je pripremala nasilnu smenu vlasti s ciljem sprečavanja Crne Gore da se pridruži NATO-u.

"Po onome što znam, zvanične ruske vlasti nisu angažovale Edija (Eduarda Šišmakova) – takva saznanja nemam", kazao je Sinđelić koji je po optužnici crnogorskog tužilaštva jedini imao direktni kontakt sa ruskim državljaninom, organizatorom navodne zavere.

Šišmakov i Vladimir Popov, Rusi optuženi za organizovanje neuspelog prevrata, po navodima crnogorskog tužilaštva i pojedinih zapadnih medija su pripadnici ruskih obaveštajnih službi.

Zvanična Moskva, međutim, kategorički odbacuje bilo kakvu umešanost u neuspeli pokušaj terorizma, ali i odbija da crnogorskim pravosudnim organima dozvoli saslušanje optuženih, kojima se sudi u odsustvu i bilo kakvu saradnju u ovom slučaju.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je nedavno saopštio da Šišmakov i Popov imaju punu zaštitu tog ministarstva i kao "tendenciozne i površne" odbacio tvrdnje o ruskom mešanju u slučaj pokušaja terorizma i naveo da one dolaze od "Podgorice i njenih inostranih mentora".

Lavrov je kategorično odbacio optužbe o umešanosti Moskve i ocenio da taj slučaj ima "karakter političke narudžbine" s ciljem "diskreditovanja opozicionih snaga Crne Gore i potkopavanje poverenja Crnogoraca u Rusiju".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG