Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov: Ruski MIP 'spreman štititi Šišmakova i Popova'


Vladimir Popov i Eduard Šišmakov

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su u Crnoj Gori osumnjičeni za pokušaj državnog udara i terorizma, imaće svu neophodnu pomoć i zaštitu Ministarstva inostranih poslova Rusije (MIP), navodi se u pismu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Lavrov je time odgovorio na pismo lidera ruske parlamentarne partije Rodina Alekseja Žuravljova o tome kakve se mjere preduzimaju za zaštitu Šišmakova i Popova, kao i zahtjeva da se "po mogućnosti preduzmu mjere za njihov povratak u zemlju", upućeno sredinom oktobra.

"Prema podacima koje posjedujemo, državljani Rusije Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u Crnoj Gori ili u drugim državama nisu bili privođeni. U slučaju da se Šišmakov i Popov, ili njihovi zvanični predstavnici, obrate MIP-u Rusije, ono je spremno da pruži svu neophodnu pomoć u zaštiti zakonskih prava i interesa ruskih državljana", navodi se u pismenom odgovoru Lavrova koji je proslijedio opozicioni crnogorski Demokratski front (DF).

U tom pismu Lavrov kaže da je sudski proces "u vezi sa 'pokušajem državnog prevrata' 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori", čiji su akteri lideri crnogorske opozicije Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Šišmakov i Popov, "ima očigledno izraženi karakter 'političke narudžbine' čiji je cilj diskreditovanje opozicionih snaga zemlje i potkopavanje povjerenja Crnogoraca u Rusiju".

"Rezultati rada crnogorskih istražnih organa predstavljeni na prethodnim sudskim ročištima demonstriraju apsurdnost i neosnovanost iznešenih optužbi. Teze o 'ruskom tragu' izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost istrage koju su sprovele vlasti u Crnoj Gori", navodi se u tom pismu.

U poruci se navodi da Rusija "kategorično odbacuje mogućnost zvanične umiješanosti u bilo koji pokušaj organizacije protivpravnih akcija u Crnoj Gori i odbacuje, sa tim u vezi, površne i tendenciozne tvrdnje Podgorice".

Lideri DF-a su tokom sudskog procesa iznijeli sumnju u postojanje Šišmakova i Popova.

XS
SM
MD
LG